Guvernul a emis joi o Ordonanta de Urgenta prin care se stabilesc masurile necesare procesului de trecere la leul greu, incepand cu 1 iulie 2005.

Printre altele, Guvernul a decis ca in zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005, activitatea cu publicul a Ministerului Finantelor Publice si a organelor fiscale subordonate sa fie intrerupta.

De asemenea, incepind cu 1 iulie, impozitele si taxele se convertesc in noua moneda, prin impartirea sumelor respective la 10.000, ca urmare a denominarii monedei nationale. Regula se aplica fiecarei obligatii fiscale stabilita si neachitata pana la 30 iunie 2005, inclusiv.

Pe baza noilor reglementari, se acorda un termen de cinci zile lucratoare agentilor economici pentru adaptarea aparatelor de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului, incepand cu 1 iulie 2005.

In perioada de neutilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, agentii economici sunt obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale.

Incepand cu 1 iulie 2005, TVA si accizele se inscriu in facturile fiscale si in documentele justificative in lei noi. In aceste cazuri vor fi utilizate doua zecimale.