Mihai Stoica e de parere ca meritul principal pentru cistigarea campionatului apartine omului pe care Steaua l-a demis inainte cu 3 etape de final. "Walter a venit cu un optimism debordant, pe care l-a transmis usor-usor si baietilor. A discutat cu fiecare in parte, le-a dat incredere si libertate de gindire si exprimare.

Intr-un cuvint, le-a redat personalitatea. Apoi a modificat formula de echipa. Dupa aceea, a imprimat echipei un stil mult mai direct, in dauna posesiei prelungite, si a beneficiat in tur de o inspiratie extraordinara".

Andrei Vochin - Domnule Stoica, la ce distanta trebuie sa stau de dumneavostra ca, in cazul in care va enerveaza vreo intrebare, sa nu risc vreun pumn?

Mihai Stoica - Acum puteti sta unde vreti. Toata tensiunea s-a dus, sintem campioni, m-am calmat. In plus, cele citeva zile petrecute in compania noului nostru antrenor, Oleg Protasov, au fost pentru mine ca o terapie. Este de un calm desavirsit si sper sa ma contamineze si pe mine. Dar vorbim despre box sau despre fotbal?

Andrei Vochin - Sa mai raminem un pic la box. Care e adevaratul presedinte al Stelei: cel iubitor de peluza de la finalul turului sau cel bataus din retur?

Mihai Stoica - Nu ma pot dedubla. Eu am fost si intr-un caz, si-n celalalt. Iubesc adevaratul suporter, care-si ajuta echipa in special in momentele grele, chiar daca mai arunca vorbe de ocara la vreo ratare, si-l urasc pe cel care vine cu fularul la git si injura jucatorii si antrenorii de la incalzire.

Vorba unui prieten de-al meu din Scotia. Primul e team-suporter, al doilea e team-fucker. De aceea, cu cel pe care l-am lovit nu pot sa ma impac niciodata. Am dat mina cu el, dar nu i-am dat nici un ban si nici n-o sa-l salut daca ne vom intilni.

Dar, haideti, ca iar ma enervez cind imi amintesc cum il injura pe Dica, un jucator care in acest retur a adus prin golurile lui jumatate din punctele Stelei.

Andrei Vochin - Totusi, ati fost suporter in tinerete. Cum v-ati fi simtit daca Ion Alecsandrescu, legendarul presedinte al Stelei, ar fi coborit din tribuna si v-ar fi dat un pumn?

Mihai Stoica - Asta nu s-ar fi intimplat niciodata, pentru ca nu i-as fi dat ocazia. Eu am fost team-suporter intotdeauna. Dar nu vreti sa trecem de la presedintele-bataus la presedintele-campion?

Andrei Vochin - Ba da. Dupa trei ani de cind sinteti presedinte in Ghencea abia ati luat primul trofeu.

Mihai Stoica - Fals. Formula corecta e "la primul an ca manager am luat primul titlu".

Andrei Vochin - De ce?

Mihai Stoica - Pentru ca abia dupa plecarea lui Victor Piturca am preluat prerogativele lui de manager. Pina atunci functia mea a fost decorativa. Nu aveam nici o implicare in viata echipei. Ma bucur totusi ca jucatorii propusi de mine pentru a fi adusi la echipa au confirmat.

Dica, Petre Marin, chiar si Curt, care a avut insa ghinionul accidentarilor. Apoi, sint fericit ca zecile de ore petrecute in compania lui Paraschiv sau Oprita au contat pentru moralul lor si i-am recistigat ca fotbalisti in niste momente in care nimeni nu mai credea in ei.

Si sint mindru ca am riscat fata de patron si mi-am luat raspunderea pentru banii dati pe transferurile lui Ghionea si Nicolita. Nu au fost nici bani multi, nici aruncati pe geam.

Optimismul lui Zenga a schimbat totul

Andrei Vochin - Ce a schimbat Zenga in viata echipei?

Mihai Stoica - In primul rind, atmosfera. Walter a venit cu un optimism debordant, pe care l-a transmis usor-usor si baietilor. A discutat cu fiecare in parte, le-a dat incredere si libertate de gindire si exprimare. Intr-un cuvint, le-a redat personalitatea. Apoi a modificat formula de echipa.

De exemplu, cind a venit el, linia de fund era Petre Marin, Rachita, Radoi, Pompiliu Stoica. El a mizat pe Ogararu, Radoi, Ghionea, Petre Marin si a mers pe mina ei pina la sfirsit. Dupa aceea, a imprimat echipei un stil mult mai direct, in dauna posesiei prelungite, si a beneficiat in tur de o inspiratie extraordinara.

Au fost meciuri decise la pauza sau dupa schimbarile de jucatori facute.

Andrei Vochin - Care e diferenta intre Piturca si Zenga?

Mihai Stoica - Amindoi au avut probleme de lot. Lui Piti i-a lipsit Dorinel tot returul aproape, Walter a fost nevoit sa joace in multe momente fara Radoi, Florentin, Paraschiv sau Oprita. Echipa lui Piturca din returul trecut juca mai spectaculos, cea a lui Zenga mai determinat si mai eficient.

In plus, Walter a gasit intotdeauna inainte de meciuri o alta motivatie pentru jucatori. Amintiti-va de cele scrise inaintea meciului cu Valencia. Asa facea mereu, inventa el cite ceva si-i baga in priza pe baieti.

Andrei Vochin - Cu Iasiul, cu Galatiul, cu Nationalul n-a mai gasit nimic.

Mihai Stoica - Cred ca a intervenit un blocaj. Si pentru el, ca antrenor, era prima mare performanta.

Andrei Vochin - Si de aceea l-ati dat afara?

Mihai Stoica - Mi se pare dura formula. Si dupa Iasi, si dupa Galati, Walter a fost cel care a venit la mine si mi-a zis ca poate ar fi bine pentru echipa sa plece el, sa se creeze un soc. N-am fost de acord. Dupa National insa am facut miscarea. Si cred ca a fost bine, de vreme ce am luat titlul.

Andrei Vochin - Nu credeti ca va lepadati prea usor de colaboratori si nu in cele mai frumoase conditii? Sa ne amintim de Neaga, Hamutovski, Ciocoiu, Zenga, Titi Dumitriu, Dorinel Munteanu.

Mihai Stoica - Asa pare de la distanta. Cu exceptia lui Vasili, cu toti am pastrat legatura, cu toti am vorbit la telefon dupa aceea. Pe Walter l-am invitat la ultimul meci cu Poli, dar ne-a refuzat. De altfel, am si dorit sa-l readucem la echipa. Pentru ca titlul asta este suta la suta al lui.

"Zenga a scris pentru Steaua cea mai lunga pagina din istoria ei internationala si cea mai frumoasa de dupa 1990."

Mihai Stoica

"Cu Mirel ma sfatuiesc mereu"

Andrei Vochin - Radoi are vreo legatura cu toate aceste plecari?

Mihai Stoica - Ce legatura sa aiba?

Andrei Vochin - Se spune ca el taie si spinzura la Steaua. El pune si demite antrenori.

Mihai Stoica - E o minciuna murdara. S-a interpretat eronat modul meu de lucru. De aproape 15 ani de cind sint conducator, atunci cind urmaresc un jucator sau intentionez sa aduc un antrenor ma consult cu multa lume.

De Banel Nicolita l-am intrebat pina si pe Narcis Raducan, care jucase impotriva lui o singura data. Mirel e capitanul echipei si e normal sa ma sfatuiesc cu el in orice privinta. Decizia o iau insa eu, i-o prezint patronului, iar Gigi are ultimul cuvint.

"Daca punea Mirel antrenor la echipa, de unde il stia el pe Protasov?"

Mihai Stoica

Tunurile pe Pompiliu Popescu

Mihai Stoica - Mirel are un mare handicap. Nu se poate apara fata de toate ineptiile care se spun despre el.

Andrei Vochin - De ce?

Mihai Stoica - Pentru ca nu vorbeste cu presa.

Andrei Vochin - E problema lui.

Mihai Stoica - Pai, nu-i numai problema lui. Mi se pare normal sa nu mai discute atit timp cit s-a scris ca din pricina unei accidentari nu va mai juca niciodata. Si de cind s-a scris, cu Mirel in echipa, Steaua a eliminat Valencia si a luat titlul.

Andrei Vochin - Adica vreti sa spuneti ca presa minte.

Mihai Stoica - Nu, atunci presa a fost intoxicata cu o informatie falsa, provenita, se pare, de la medicul echipei nationale.

Andrei Vochin - De ce credeti asta si de ce n-ati spus-o atunci?

Mihai Stoica - Pina acum am banuit ca Pompiliu Popescu a alimentat zvonul de atunci, acum mi se reconfirma banuiala, atit timp cit Pompiliu Popescu a declarat ca Mirel putea juca in Olanda. Cu asemenea caractere de medici, Hypocrat cred ca se cam rascoleste in mormint.

Daca un jucator alege un alt doctor pentru a se trata, si nu pe Pompiliu Popescu, se pare ca e o mare tragedie, care trebuie pedepsita.

Andrei Vochin - Ai dumneavoastra au ales clinica din Bologna, deoarece, circula un zvon, ati avea zece la suta din costul fiecarui pacient trimis acolo.

Mihai Stoica - Are rost sa ma mai intreb cine a lansat acest zvon? Voi spune doar atit.

Prefer ca jucatorii nostri sa fie consultati, operati si recuperati de medici care au rezolvat cazurile Roberto Baggio sau Albert Tomba si care acum ii au sub tratament pe Del Vecchio sau Signori, decit sa lucreze cu doctori cu specializare de baza ginecologia.

Si daca eu as fi interesat material, de ce Coman si Karamian de la Rapid, Dancia, Ciupe de la Sportul, Soltuz si Mansour de la Timisoara s-au tratat acolo si nu aici? Tot eu iau comisioane pentru ei?

"Cind noi eliminam Valencia, altii exersau lovituri libere prin Antalya"

Mihai Stoica

"A fost cel mai corect titlu"

Andrei Vochin - Fostele glorii ale Stelei au spus de nenumarate ori ca la club se fac mari greseli. Ultimul, chiar Emeric Ienei, antrenorul care a adus fotbalului romanesc Cupa Campionilor.

Mihai Stoica - Ma mira si ma intristeaza cind un gentlemen ca Ienei ne ataca. Nu e insa prima oara. Am un respect enorm pentru el si pentru ce a facut pentru Steaua, de aceea nu-i voi raspunde in nici un fel. Citeodata insa ma scutur si-mi pun citeva intrebari.

Oare nu noi am mers pina in optimile Cupei UEFA si am eliminat Valencia? Oare nu noi am luat titlul?

Andrei Vochin - Un titlu umbrit de trei ultime meciuri suspectate de blat.

Mihai Stoica - Cine se scuza se acuza. Cu tot riscul insa o sa va reamintesc ca la meciul cu Bacaul, Mirel si-a fisurat un deget, la Brasov, daca nu ne salva Tudor acum nu mai eram campioni, iar cu Timisoara nu pot sa uit ultimele secunde cind Popa a venit in careul nostru la corner.

Cine zice ca meciurile astea au fost dubioase da dovada de amatorism. Dupa parerea mea, a fost cel mai corect titlu din istoria fotbalului romanesc.