Miercuri, Pentagonul a pus bazele unui sistem de colectare de date care a iscat o serie de discutii privind intruziunea in viata privata a tinerilor care ar putea fi inrolati in structuri militare.

Departamentul de Aparare va colecta o serie de informatii despre elevi si studenti prin intermediul unei firme private si va putea furniza aceste informatii si in afara structurilor militare. In cazul unor ilegalitati comise fata de statul american, spre exemplu, datele vor putea fi furnizate anchetatorilor fara instiintarea prealabila a celui vizat.

Avocatii spun ca acest demers incalca dreptul la intimitate si legea care restringe drepturile guvernamentale de a aduna sau a detine informatii in conditiile in care acest proces este intermediat de o firma privata.

Oponentii acestui sistem spun ca demersul face parte dintr-un program complex de control asupra vietii private, pe care Pentagonul l-a demarat in urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Baza de date a Pentagonului va cuprinde informatii despre etnia, adresa de e-mail, codul de asigurare sociala, data nasterii, notele si cursurile studiate in scoala, precum si o serie de alte informatii personale.

In SUA functioneaza deja un program prin care liceele furnizeaza date despre elevi pentru recrutarea lor in scopuri militare, iar refuzul unei scoli de a colabora in sensul acesta poate duce la pierderea fondurilor federale.

„Folosirea mai multor surse permite crearea unei baze complexe cu eventualii candidati in domeniul militar", a argumentat purtatorul de cuvint al Pentagonului, Ellen Krenke, legitimitatea acestui demers.