Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a condamnat aspru Rusia intr-o rezolutie in 16 puncte adoptata miercuri seara.

Intitulata "Onorarea obligatiilor si angajamentelor Federatiei Ruse" Rezolutia 1455 cere imperativ Moscovei retragerea trupelor fostei armate sovietice din Republica Moldova, acordarea de despagubiri deportatilor din republicile baltice, retragerea sprijinului acordat de Vladimir Putin Belarusului, ultimul regim dictatorial din Europa si in principal, instaurarea democratiei reale in Federatia

Rusa. In exact aceeasi zi, Parlamentul European, in sedinta plenara, comemoreaza invazia Tarilor Baltice de catre Uniunea Sovietica si condamna, totodata, consecintele Pactului Ribbentrop - Molotov. Romania este din nou uitata, din nefericire, desi peste doar patru zile, in urma cu 65 de ani, Armata Rosie invada si ocupa Basarabia, Bucovina de Nord, Tinutul Herta si o parte din Delta Dunarii.

Rusia nu este lasata din corzi nici la Washington. Pe 21 iunie, Senatul SUA, a sustinut audieri speciale pentru a analiza relatiile Statelor Unite cu Rusia. Concluzia acestora este ca, desi regimul autoritarist al lui Vladimir Putin stranguleaza democratia si drepturile omului, este necesar ca Rusia sa nu fie, inca, izolata.

Politicile actuale ale Washingtonului au insa nevoie de o noua strategie, care sa-l oblige pe Vladimir Putin sa renunte la unele din practicile sale mostenite din era sovietica.

La Moscova, Vladimir Putin da semne de nervozitate, angajand ieri Organizatia Securitatii Colective - alternativa sa la NATO, pe spatiul euro-asiatic -, pentru folosirea Fortei de reactie rapida a OSC in interventii imediate de "mentinere a pacii", in cazul in care este necesar.

In ultimele luni, fostele state ale URSS, actuala CSI, au fost zguduite de miscari masive pro-democratie, Rusia acuzand direct Occidentul de implicare in distrugerea Comunitatii Statelor Independente. (Victor RONCEA)

Reuniunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat miercuri o rezolutie in care critica nerespectarea de catre Rusia a angajamentelor si obligatiilor asumate.

Membra a Consiliului Europei din 28 februarie 1996, Federatia Rusa s-a angajat sa respecte obligatiile stabilite prin statutul acestei organizatii internationale, si anume democratia bazata pe pluralism politic, respectul pentru statul de drept si pentru drepturile omului si ale libertatilor fundamentale ale persoanelor aflate sub jurisdictia sa.

La intrarea in Consiliul Europei, orice stat are parte de o perioada de monitorizare, in care sunt urmarite progresele in domeniile enuntate mai sus.

Cu prilejul actualei sesiuni a APCE, Federatia Rusa a cerut ridicarea monitorizarii, insa datorita faptului ca nu sunt respectate principiile de baza ale Consiliului Europei, dupa cum se vede in ultimul raport de monitorizare, solicitarea Moscovei a fost respinsa.

Moscova sa se retraga din Transnistria

Rezolutia APCE subliniaza, la punctul 3, ca "in perioada monitorizarii s-au realizat progrese mici in anumite angajamente asumate de Rusia, inclusiv in ceea ce priveste abolirea pedepsei cu moartea, retragerea trupelor ruse din Moldova, si obligativitatea de a aduce in fata justitiei pe cei responsabili de violari ale drepturilor omului, mai ales in ceea ce priveste evenimentele din Cecenia".

In aceasta rezolutie APCE solicita Federatiei Ruse: "sa isi retraga fara nici o intarziere fortele militare si echipamentele lor din Moldova, retragere care ar fi trebuit sa fie incheiata pana in luna octombrie 1997". In ceea ce priveste relatiile cu alte state vecine, APCE a condamnat eliberarea de pasapoarte rusesti pentru locuitorii din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de sud.

Plati compensatorii pentru statele baltice

Rezolutia APCE mai solicita Federatiei Ruse sa "rezolve cat mai repede problemele legate de compensatiile ce trebuie acordate persoanelor deportate din statele baltice aflate sub ocupatie si descendentilor acestor deportati".

De asemenea APCE a mai solicitat Federatiei Ruse "sa conditioneze orice fel de asistenta politica sau financiara acordata Belarusului de respectarea drepturilor omului si a libertatilor civice ale cetatenilor acestei tari".

Perioada actuala de monitorizare a relevat prezenta mai multor probleme: "amenintarea terorista continua legata de conflictul din Caucazul de nord, privatizari obscure si neclare care au dus la un control oligarhic asupra unei mari parti a economiei si resurselor rusesti, ca si acuzatii de coruptie impotriva unor guvernatori care nu au fost trasi la raspundere nici in fata autoritatilor federale, nici in fata oamenilor care i-au ales".

Autoritarismul lui Putin

APCE a apreciat ca pachetul de reforme introdus de presedintele Vladimir Putin in toamna anului 2004 "pentru reintroducerea puterii verticale, constituie cauza unor ingrijorari serioase deoarece poate submina sistemul de echilibre indispensabil pentru functionarea unei democratii.

Pentru ca o democratie sa poata functiona corect, puterea nu trebuie doar aplicata vertical, ci si impartita orizontal".

De asemenea APCE subliniaza ca "shimbarile care au oferit presedintelui o influenta decisiva in alegerea guvernatorilor regionali va afecta compozitia camerei superioare a Parlamentului Rusiei, care este responsabila de controlarea activitatii guvernului federal si a presedintelui".

De asemenea APCE si-a exprimat ingrijorarea fata de introducerea unor noi reglementari care plaseaza sistemul juridic sub controlul guvernului, ceea ce pune la indoiala impartialitatea judecatilor.