Liderul PD, Emil Boc a detonat ieri o bomba politica solicitand retragerea candidatilor pentru consiliile de administratie ale SRTv si SRR. Initiativa lui Emil Boc privind blocarea procesului de constituire a noilor Consilii de Administratie a starnit reactia vehementa atat a partidelor din coalitie, cat si a celor din Opozitie. Surprins, Emil Boc a incercat sa dea inapoi, dar prea tarziu.

"Nu inteleg de unde aceasta mare galceava. Nu am luat inca nici o decizie in legatura cu retragerea reprezentantilor PD din Consiliile de Administratie ale radioului si televiziunii publice", a declarat, ieri, presedintele PD, Emil Boc, pentru ziarul Adevarul.

El a precizat ca PD a cerut celorlalte partide parlamentare - dar nu a facut acest lucru intr-un mod imperativ - sa-si retraga oamenii din aceste consilii si sa accepte instituirea unui interimat pana la adoptarea unei noi legi de functionare a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

Aceasta solicitare a fost adresata prin intermediul liderilor grupurilor parlamentare, iar PD asteapta un raspuns pana luni, a precizat presedintele PD. "Ar fi un efort care ar merita", a apreciat Boc.

El a aratat ca, prin schimbarea legii, s-ar depolitiza cele doua institutii si s-ar depasi conflictele "incrancenate" care apar la fiecare patru ani, urmare a schimbarilor din conducerile SRR si SRTv. Liderul PD a precizat ca legea ar putea fi schimbata peste vara, iar noile conduceri ar fi alese in toamna.

PD a depus de altfel un proiect in care propune separarea functiilor de presedinte al consiliului de administratie de cea de director general. in prezent, aceste posturi sunt cumulate. Presedintia Romaniei a anuntat, luni, ca nu va nominaliza nici un reprezentant in CA-urile SRR si SRTv pentru ca, cel putin pe viitor, aceste institutii sa nu mai fie politizate.

Conservatorii n-au de gand sa renunte la propuneri

Partidul Conservator isi sustine in continuare candidatii propusi pentru Consiliile de Administratie de la SRR si SRTv, avand in vedere ca acestia nu fac parte dintr-un partid politic si nu provin din mediul politic. Purtatorul de cuvant al conservatorilor, deputatul Bogdan Ciuca, a precizat, joi, ca nu este cazul ca PC sa-si retraga candidatii pe motiv ca sunt membri de partid.

"Suntem de acord cu ideea de a nu nominaliza membri de partid in Consiliile de Administratie si o sustinem si prin fapte", a spus el, precizand ca persoanele desemnate de PC, pe baza legii aflate in vigoare, nu fac parte din aceasta formatiune politica.

In ceea ce priveste sugestia liderului PD, Emil Boc, privind retragerea candidatilor propusi de coalitia guvernamentala pentru consiliile de administratie ale celor doua institutii si instituirea de interimate pana la modificarea legii, purtatorul de cuvant al PC a precizat ca o astfel de discutie nu a avut inca loc in cadrul CNC.

PSD respinge initiativa lui Boc

Intentia presedintelui interimar Emil Boc de a propune Coalitiei de guvernare sa-si retraga reprezentantii din Consiliile de Administratie ale Radioului si Televiziunii Nationale pana la modificarea legii a fost primita cu reticenta de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "Avem o lege in vigoare. Fiecare CA va fi dezbatut si aprobat luni.

Domnul Boc nu da sarcini Parlamentului, sa-si vada de primaria lui", a spus Vacaroiu. Acesta a reafirmat ca Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au hotarat foarte clar ca saptamina viitoare sa se continue procedura de alegere a Consiliilor.

Cat priveste modificarea legii, Vacaroiu considera ca este o procedura mult prea indelungata care ar putea dura pana la sfarsitul anului si, prin urmare, cele doua institutii nu pot sa stea cu conducere interimara atat timp. "Domnul Boc a venit cu tot felul de idei si cand a fost deputat", concluzioneaza Vacaroiu.

Atat CA al SRR, cat si al TVR au fost audiate si votate de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Liberalii cer sa se numeasca rapid cele doua consilii

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca decizia PD "excede cadrului convenit" si ca aceasta va fi discutata cat mai curand in Coalitie. Mai mult, potrivit lui Nicolaescu, PNL nu va urma indemnul lui Boc si va continua procesul de numire si instalare a noilor Consilii de Administratie. "Nu putem lasa cele doua institutii fara o conducere legitima.

Suntem de acord sa schimbam legislatia, dar cea actuala nu ne impiedica sa continam procesul de numire a conducerilor societatilor, asa cum s-a stabilit in Parlament si cum toate partidele s-au angajat", a spus Nicolaescu. Nici referirile lui Emil Boc la asigurarea unei conduceri interimare pentru posturile publice de Radio si Televiziune n-a intrunit acordul liberalilor.

Purtatorul de cuvant al PNL a precizat ca decizia privind desemnarea in regim de urgenta a celor doua CA a apartinut Parlamentului, astfel incat ea nu poate fi retrasa. De altfel, aceeasi este si pozitia celorlalti doi parteneri din coalitia de guvernamant - Partidul Conservator si UDMR.

Liderii acestor formatiuni au respins ideea lui Boc si au aratat ca decizia CNC-ului Aliantei a fost aceea de a continua numirea Consiliilor de Administratie. Atat conservatorii, cat si udemeristii sunt insa nemultumiti de modalitatea pe care seful interimar al PD a ales-o sa avanseze aceasta varianta de lucru.

Ei spun ca Emil Boc ar fi trebuit sa ridice problema in sedinta conducerii coalitiei, nu prin intermediul presei.

PRM declara ca PD e penibil

Pentru Lucian Augustin Bolcas, liderul grupului PRM din Camera Deputatilor, intentia lui Boc "e absolut stranie". Ea constituie o incercare de blocare a activitatii unor importante institutii publice, cu rol major in procesul de guvernare a tarii, proces la care participa si Partidul Democrat.

Liderul PRM aprecia ca, daca ideea apartinea Opozitiei, ea ar fi fost, oarecum, de inteles, dar, venind din partea unei forte aflate la carma statului, ea devine "o anomalie". Un asemenea demers dovedeste ca pentru PD sunt mai importante ocuparea unor posturi si asezarea unor oameni in scaune decat functionarea institutiilor. "Aceasta nu mai e politica, ci politicianism ieftin. Penibil!".

UDMR il acuza pe Boc de inconsecventa

Deputatul Kelemen Hunor, membru al Comisiei de cultura, ne-a declarat ca este pentru a doua oara in aceasta saptamana cand Emil Boc alege sa comunice cu partenerii din coalitia guvernamentala prin intermediul presei. "Avea posibilitatea ca presedinte de partid sa ceara convocarea unei reuniuni extraordinare a CNC in cadrul careia sa discutam si aceasta propunere", spune Kelemen Hunor.

El a adaugat ca ideea presedintelui PD este in contradictie cu ultima decizie a CNC prin care s-a aprobat demararea procesului de constituire a noilor consilii de administratie ale SRR si SRTv, ca si cu pozitia adoptata de PD in sedinta comuna a Birourilor Permanente ale celor doua Camere, cand democratii au fost de acord cu procedura de alegere a conducerii celor doua societati.

"O sa ajungem ca in "Cascadorii rasului" daca ne schimbam zilnic optiunile". Kelemen Hunor opina ca propunerea liderului PD va crea coalitiei o mare problema, intrucat aceasta ar putea amana sine die desemnarea noilor consilii, iar Dragos Seuleanu ar ramane in scaunul sau pana la toamna.

Sindicatele s-au retras, sindicalistii au ramas

Sindicatele din Radiodifuziune au decis sa isi retraga reprezentantii din CA. Dar Razvan Dumitrescu, din partea Sindicatului Liber, si Adrian Moise, de la Federatia Sindicatelor din SRR, au declarat ca nu se vor retrage din Consiliile de Administratie.