Dorinta presedintelui Traian Basescu de a stopa numirile membrilor consiliilor de administratie ale TVR si SRR pana la modificarea legislatiei arunca in aer coalitia de guvernare.

Ieri democratii au anuntat prin vocea liderului Emil Boc ca solicita partidelor sa renunte la propunerile pentru CA la SRR si TVR si sa fie de acord cu numirea unor interimari pana la modificarea legislatiei in domeniu. PD deja a refuzat sa numeasca o persoana in locul lui Paul Grigoriu. In schimb, restul partidelor din Coalitie nu sunt de acord cu aceasta varianta.

Inca din momentul in care au fost respinse rapoartele de activitate ale celor doua institutii sefa comisiei de ancheta, Raluca Turcan (PNL), si secretarul comisiei, Valentin Iliescu (PD), au lansat varianta ca institutiile sa fie conduse de directori interimari, care sa aiba si calitatea de administratori unici -, sa inlocuiasca practic consiliile de administratie.

In aceasta varianta legea urma sa fie modificata pana la toamna, astfel incat functiile de presedinte sa fie separate de cele de directori interimari, iar in consiliile de administratie sa fie alesi si reprezenanti ai societatii civile. Tocmai pentru a sustine aceasta varianta presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va nominaliza oameni pentru consiiile de administratie.

Insa Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis ca alegerea celor doua CA sa continue. Partea frumoasa este ca si in cadrul Consiliului Coalitiei s-a decis marti continuarea nominalizarilor pentru TVR si SRR si s-a respins ideea interimatului.

Boc iese la atac

Insa, surpriza. Democratii au propus prin vocea liderului Emil Boc instituirea interimatului la conducerea SRR si SRTV pana la modificarea legilor de functionare a acestor institutii. Mai mult, Boc a imbratisat teza lui Basescu si le-a propus partenerilor de coalitie sa-si retraga candidatii propusi pentru a fi membri in consiliile de administratie.

Liderul democrat a precizat ca pana saptamana viitoare va ridica aceste chestiuni in cadrul reuniunii conducerii coalitiei guvernamentale. Si aceasta cu toate ca liderii Coalitiei deja luasera o decizie pe aceasta tema. Mai mult, Boc a lansat acelasi apel si partidelor de opozitie.

Liderul democrat a recunoscut ca mesajul presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema, dar si retragerea din postura de candidati pentru consiliile de administratie de la SRR si SRTV a lui Paul Grigoriu si Andrei Plesu au constituit "semnale" pe care democratii le-au luat in seama.

Liberalii refuza sa-si retraga oamenii

"PD, din pacate, nu a respectat intelegerile din coalitie, iar propunerea facuta excede cadrul pe care l-am realizat", a reactionat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. El a afirmat ca liberalii isi vor mentine oamenii in consiliile de administratie. "PNL nu va proceda la fel si nu-si va retrage candidatii pentru CA. Legea trebuie respectata.

Am acceptat in cadrul Coalitiei finalizarea acestui proces, nu putem lasa cele doua institutii fara conducere legitima". Eugen Nicolaescu a explicat ca din punct de vedere legal pentru constituirea consiliilor este nevoie de nominalizarea a doua treimi din membri. PNL se pronunta pentru continuarea audierilor si afirma ca noile CA vor fi alese pana pe 27 iunie.

"Nu suntem la cascadorii rasului"

UDMR nu isi va retrage oamenii propusi pentru consiliile de administratie, a afirmat ieri deputatul UDMR Kelemen Hunor. "Am decis in Coalitie, acum doua zile, ca vom continua procedurile, nu putem sa ajungem ca in cascadorii rasului. Ne trezim acum ca Emil Boc ne transmite noua prin presa sa ne retragem oamenii", a comentat deputatul UDMR.

"Daca presedintele Traian Basescu s-a razgandit, si PD s-a razgandit, am impresia ca nu este treaba noastra din moment ce noi am luat o decizie in CNC". Explicatia posibila: "Domnul Boc e in campanie electorala si e nasoala caldura asta din Bucuresti".

PC isi va mentine propunerile pentru consiliile de administratie, a afirmat ieri deputatul Daniela Popa: "Marti la CNC noi am stabilit ca vom continua procedurile si ca nu suntem de acord cu numirea unui interimar. PC va respecta aceasta hotarare".