Inspectorii fiscali si comisarii Garzii Financiare au controlat la sange producatorii de tutun, au suspendat doua autorizatii de functionare, au anulat alte doua si au aplicat amenzi de zeci de miliarde de lei, a anuntat ieri seful Fiscului, Sebastian Bodu.

Frenezia controalelor a debutat in data de 9 iunie, taman o data cu aparitia altei inspectii, aceea a FMI.

Inspectorii ANAF au aplicat in urma controalelor cinci amenzi contraventionale conform Codului de procedura fiscala (cuprinse intre 200 de milioane lei si un miliard lei) si alte zece amenzi insumand peste 287 milioane de lei (mai putin de opt mii euro) pentru incalcarea legii contabilitatii.

ANAF a controlat pana acum 18 firme, inclusiv patru companii multinationale care produc, distribuie si comercializeaza produse din tutun.

Cel mai grav caz de evaziune fiscala, in valoare de 650.000 de euro, a fost constatat la SC Anghelescu Industry SRL Prahova, fiind inaintate plangeri penale impotriva administratorilor societatii. Controlul la societatea Galaxi Tobacco SA din Sfantu Gheorghe (fosta SNTR) este inca in curs de derulare.

Inspectorii fiscali au demarat o inspectie de fond la Societatea Comerciala Luxtabac SRL, care detine trabucuri in valoare de 1,86 miliarde lei depozitate separat si netimbrate.

"N-am constatat nereguli fiscale. Am gasit marfa si am declarat inspectia de fond, pentru ca din informatiile noastre in Romania nu exista tehnologia necesara pentru fabricarea trabucurilor", a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Potrivit datelor prezentatate de Garda Financiara, in primele patru luni ale acestui an au fost intreprinse peste 960 de controale finalizate cu confiscarea a peste 104.000 de pachete de tigari si au fost aplicate amenzi contraventionale de 28 miliarde lei, din care au fost incasate efectiv numai 8,3 miliarde de lei.

Astfel, inspectorii fiscali si comisarii Garzii Financiare au aplicat amenzi de 2,5 miliarde de lei pentru comercializarea tigarilor de provenienta ilicita in pietele agroalimentare din Bucuresti: Norilor, Gorjului, Rahova, Drumul Taberei, Pantelimon etc. In judetul Hunedoara, inspectorii au aplicat amenzi contraventionale de 7,3 miliarde de lei si au confiscat 23.000 de pachete de tigari.

Verificarile sunt continuate de organele de cercetare penala. Controalele au fost finalizate numai in opt judete, fiind confiscate in total 3.265 de pachete de tigari. Numai in judetul Suceava au fost confiscate peste 8.000 de pachete de tigari.

Printre masurile de imbunatatire a gradului de colectare a taxelor si impozitelor este prevazuta implementarea la nivel national a unui sistem informatic, care va contine o baza de date comuna pentru toate judetele tarii, cu evidenta contribuabililor, a spus Bodu.

"Ne trebuie un sistem informatic performant, care sa tina o evidenta la nivel national, pentru ca in momentul de fata nu stie un judet ce face altul, iar contribabilii se muta linistiti fara sa instiinteze Fiscul", a declarat Bodu.