Americanii de la Smithfield vor ca Romania sa ajunga cel mai important centru de productie a carnii de porc din Europa in urmatorii cinci ani.

Smithfield Foods, cel mai mare producator mondial si procesator de carne, intentioneaza sa investeasca peste 800 de milioane de dolari in achizitia de abatoare din Romania.

Planul de extindere, care a fost conceput pe o perioada de cinci ani, va face din Romania cel mai important centru de productie a carnii de porc din Europa, potrivit informatiilor publicate in editia electronica a cotidianului "Daily Press".

In ultimii cinci ani, Smithfield si-a construit afacerile in Europa in jurul subsidiarei Animex pe care o detine in Polonia. Presedintele companiei americane, Joseph W. Luter, afirmase in mai multe rinduri ca Romania are potentialul de a deveni "capitala" carnii de porc din Europa.

Investitiile pe care americanii intentioneaza sa le deruleze in aceasta zona reprezinta un semnal clar ca Smithfield isi reorienteaza activitatile din Europa spre Romania.

In aceste conditii, gigantul american se arata interesat de preluarea mai multor producatori si procesatori de carne de porc din Romania, investind, in acelasi timp, si in extinderea retelei de abatoare. Producatorul American de carne de porc a recurs la o strategie agresiva de penetrare a pietelor europene inca din anul 2000.

In afara de Polonia, Smithfield a cumparat companii similare din Marea Britanie, Franta, Spania si Romania.

Luter a afirmat, in urma cu citeva luni, ca mediul natural al acestei industrii este sa se dezvolte in tarile din Europa de Est, unde companiile de stat sint vindute la preturi de chilipir. In plus, costurile cu forta de munca si hrana animalelor sint mult sub nivelul celor din vest.