Primarii cer de la guvern majorarea cotei din impozitul pe venitul global ce le revine prin lege si 2% din TVA, ca sa-si echilibreze bugetele. Ei se pling ca, daca nu se schimba ceva rapid, in toamna vor da faliment.

„In ultimii ani, am tot primit atributii, in timp ce sursele de venit mi s-au diminuat", spune Cristian Anghel, primarul din Baia Mare prezent la intilnirea reprezentantilor Federatiei Autoritatilor Locale de la Sinaia. El sustine ca noul pachet de legi ale proprietatii lasa localitatile fara impozitul pe terenul extravilan.

De asemenea, prin constituirea Agentiei Nationale de Cadastru, consiliile locale sint vaduvite de 80% din sumele adunate din taxele de timbru justitiar si de cele de la notari. „Erau doua surse importante de venit, de aceea noi cerem sa se majoreze cota din impozitul pe venit care ramine la noi, de la 47%, cit e acum, la 55-60%.

In plus, 1-2 procente din TVA, daca tot s-a anuntat ca vor sa mareasca la 22%, ne pot completa si noua golurile din buget", a mai spus Anghel. Si pentru ca ministrul Administratiei, Vasile Blaga, tocmai a anuntat ca fondurile pentru localitati nu vor mai fi date prin consiliile judetene, primarii s-au gindit sa gaseasca o utilitate si acestor organisme.

„Consiliile judetene sa colecteze ele impozitul pe venitul global, ca sa nu mai treaca pe la Ministerul de Finante. Si o parte dintre bani pot ramine la consiliul judetean pentru finantarea institutiilor subordonate", spune Emil Calota, primarul Ploiestiului.

Daca propunerile primarilor vor fi acceptate, impozitul pe venit va ramine in totalitate la dispozitia judetelor, municipiilor si oraselor, fata de 82% cit ramine acum, procent din care sint finantate azi si consiliile judetene.

Ministerul Finantelor se mai gindeste

Directoarea Georgeta Soviani, de la Ministerul Finantelor, nu exclude posibilitatea schimbarilor cerute de primari. „Lucram acum la modificarea ordonantei 45 pe 2003, care reglementeaza finantarea localitatilor.

Am pornit tot de la o cerinta a primarilor, care vor eliminarea intermedierii consiliilor judetene, iar echilibrarea bugetelor locale sa se faca direct de la Ministerul de Finante", spune Soviani. Ordonanta va fi amendata pina la sfirsitul anului.

Prezenti la intilnirea autoritatilor locale, primarii si expertii din Olanda au povestit ca, in tara lor, 90% dintre venituri provin de la stat si doar 10% se string pe plan local. Ilje Jozepa, expert olandez pe politici financiare, le-a spus primarilor romani ca, in momentul aderarii la UE, ajutoarele de stat nu vor mai putea fi acordate fara aprobarea UE.

In prezent, ajutoarele si subventiile se indreapta catre populatie, in timp ce in UE subventiile de stat sint acordate pentru atragerea de investitii.