Analistul economic Alin Th. Ciocarlie a declarat, pentru Hotnews.ro, ca "guvernul se straduie sa arate ca FMI e groparul sperantelor romanilor de a trai mai bine".

"Auzim aceiasi lectie amara care se incearca a se preda romanilor de aproape 15 ani: Fondul Monetar International este cel care ne impune masurile nepopulare, care afecteaza nivelul de trai al populatiei.

Cel mai putin vinovat in aceasta situatie mi se pare Ionut Popescu, care se vede pus sa dreaga busuiocul si sa incerce sa repare, in scurt timp, efectele dezastruoase ale gestionarii catastrofale a finantelor tarii. Nu el este cel ce trebuie acuzat.

In perioada urmatoare, un inamic, in umbra Guvernului, vor fi sindicatele. Cred ca vor urma proteste ale sindicatelor, care nu sunt de acord cu masurile atat de drastice anuntate", a mentionat Ciocarlie.

Dan Constantin, redactor sef adjunct la "Jurnalul National" a precizat ca anuntul ministrului de finante reprezinta "un dus rece atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru sindicate si pentru opinia publica, in general".

"Sunt anuntate schimbari semnificative in indicatorii macroeconomici pe acest an. Este pentru prima data cand se recunoaste oficial o crestere a inflatiei de la 7 la 7,5 la suta, o reducere de 2,5 % a cresterii economice, de la 8,4% cat era anul trecut la 6 % in acest an.

In acelasi timp, este si o problema politica, pentru ca premierul neaga cu vehementa ca ar fi vorba de o crestere a TVA anul viitor, dar ministrul de finante anunta deschiderea discutiilor in mediile politice si de afaceri a acestei probleme.

Nu se vorbeste inca aproape nimic de influentele nefavorabile pe care le va suporta economia romaneasca in consecinta cresterii in continuare a preturilor la carburanti", a subliniat Dan Constantin.

"In mare parte, aceste conditii negociate cu FMI vor ramane batute in cuie. Nu cred ca mai este loc de negociere, decat poate in privinta TVA-ului, dar in esenta, cred ca autoritatile romane nu pot bate cu pumnul in masa", considera directorul editorial de la "Ziarul Financiar", Cristi Hostiuc.

"Probabil vor urma proteste ale sindicatelor, dar aceasta este situatia. Romania nu are o pozitie extrem de fericita in acest moment in privinta situatiei macroeconomice, in ciuda faptului ca avem o crestere economica destul de echilibrata", a mai precizat Hostiuc.

"Este neclar in momentul de fata, in ce masura lucrurile care credeam ca sunt stabilite si agreate cu FMI vor mai ramane valabile. De asemenea, este destul de neclar daca Fondul Monetar International a plecat sau nu de la Bucuresti cu o scrisoare suplimentara de intentie.

Avand in vedere reactia foarte puternica a publicului la cresterea TVA, este foarte posibil ca Guvernul va reevalua aceasta crestere", a adaugat Andreea Rosca.