Prima proba orala a examenului de bacalaureat din acest an - Limba si literatura romana - se va desfasura in zilele de 27 si 28 iunie. Conform datelor furnizate de Inspectoratele Scolare Judetene, pentru sesiunea iunie-iulie 2005 a acestui examen s-au inscris 185.365 elevi, care au fost repartizati in 574 centre de examen.

Numai ca numarul celor care vor participa efectiv va fi mai mic, din cauza ca exista, ca in fiecare an, corigenti si repetenti.

Lucrarile candidatilor vor fi evaluate in 150 de centre regionale. Vor fi implicate in activitatile prevazute de metodologie aproximativ 40.000 de cadre didactice.

Numai ca recenta decizie a Ministerului Educatiei si Cercetarii de a reduce indemnizatiile profesorilor din comisiile de examinare ar putea duce la o reducere a numarului acestora...

Examenul de bacalaureat este modalitatea esentiala de evaluare a cunostintelor, a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare atins de absolventii de liceu, care le permite acestora accesul catre invatamantul superior sau catre piata muncii.

Dreptul de a sustine bacalaureatul il au toti elevii care au promovat ultima clasa de liceu, invatamant liceal de zi, seral sau cu frecventa redusa.

Probele orale incep la ora 9.00 si au caracter public. Examinarea se realizeaza, in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori examinatori din comisie. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile.

Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la 1 la 10, in functie de punctajul orientativ de evaluare. Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg (in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului).

Un candidat se considera promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci) la respectiva proba. In caz contrar, candidatul este declarat Irespins" la proba orala respectiva.

Probele orale sunt eliminatorii

Subiectele pentru probele orale au fost elaborate la nivel national si cuprind teme (probleme) din programele pentru bacalaureat. Comisiile de examen vor asigura, prin profesorii examinatori, intocmirea biletelor de examen, in preziua inceperii probelor orale. Subiectele de pe biletele de examen vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins", respectiv "neprezentat" la examenul de bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare.

Nu se admit contestatii la probele orale si practice din cadrul examenului de bacalaureat (cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica).

Ministerul Educatiei si Cercetarii a publicat inca din luna mai a.c., pe site-ul www.edu.ro, subiectele pentru probele orale ale examenului de bacalaureat 2005.

La adresa http://www.edu.ro/subiecte_oral_2005.htm, cei interesati gasesc subiectele formulate de Serviciul National de Examinare si Evaluare pentru urmatoarele discipline: limba engleza, limba franceza, limba germana moderna, limba si literatura germana materna, limba si literatura croata, limba si literatura italiana, limba si literatura maghiara, limba si literatura romana, limba si literatura

slovaca - profil real si uman, limba si literatura spaniola, limba si literatura turca materna - profil teologic si pedagogic, limba si literatura turca moderna, limba si literatura bulgara - profil uman, limba si literatura sarba - profil real si uman, limba si literatura ucraineana, limba rusa si limba rusa pentru minoritati.

Probele orale vor continua in zilele de 29 si 30 iunie cu limba si literatura moderna, respectiv 1-2 iulie - limba si literatura materna. Prima proba scrisa (limba si literatura romana) va avea loc luni, 4 iulie.