Comandantul-sef al trupe lor americane din zona Golfului, generalul John Abizaid (foto), l-a contrazis pe vicepresedintele Dick Cheney, care declarase, zilele trecute, ca insurgentii irakieni "se zbat in ghearele agoniei".

Fara a polemiza cu acesta, intr-o depozitie facuta in fata Comitetului senatorial pentru Serviciile Armate, generalul, in masura sa cunoasca nemijlocit situatia de pe teren, a tinut sa afirme ca "mai sunt multe de facut pana la lichidarea insurectiei". El a precizat ca forta insurgentilor nu a slabit.

"Cred, a spus generalul, ca in prezent patrund in Irak mai multi combatanti straini decat acum sase luni". Atentatorii sinucigasi provin din Algeria, Tunisia si Maroc, alaturandu-se celor sositi deja din Arabia Saudita si Iordania. "E limpede ca in Siria exista un centru care faciliteaza acest proces", a adaugat Abizaid.

Amintitul comitet senatorial dezbate o rezolutie bipartizana care cere presedintelui Bush ca pana la data de 1 octombrie 2006 sa ordone inceperea retragerii trupelor americane din Irak, aceeasi rezolutie fiind dezbatuta si in comitetul similar din Camera Reprezentantilor. Ministrul Apararii, Donald Rumsfeld, care a luat si el cuvantul in cadrul dezbaterilor, s-a impotrivit acestei cereri.

A fixa o data pentru inceputul retragerii ar echivala cu "a arunca teroristilor un colac de salvare", a avertizat el.

Generalul George Casey, comandantul-sef al trupelor americane din Irak (aflate in subordonarea comandamentului din zona Golfului), presat de deputata democrata Loretta Sanchez sa declare daca este de acord sau nu cu estimarile optimiste ale vicepresedintelui Cheney, a raspuns: "Mai e un drum lung de parcurs. Situatia din Irak nu e usoara", sustinand insa ca fortele aliate fac progrese.

O opinie asemanatoare a formulat si generalul Richard Myers, seful Statului Major Interarme: "Succesul nu va fi usor, e nevoie de rabdare... dar trebuie sa tinem seama de ce am realizat in ultimele 12 luni", a declarat el, afirmand in continuare: "A parasi Irakul inainte de a ne duce la capat misiunea ar fi o catastrofa".

La dezbateri a participat si senatorul democrat Edward Kennedy, care a cerut demisia ministrului Apararii, Rumsfeld. "Razboiul a fost tot timpul prost gestionat", a spus fratele fostului presedinte John Kennedy. "Ne-am impotmolit intr-o mlastina din care e greu de iesit. Soldatii nostri mor si nu se intrevede un sfarsit al luptelor".

"Mi-am inaintat demisia de doua ori si de fiecare data presedintele mi-a respins-o", a replicat iritat seful Pentagonului, catalogand, in acelasi timp, ca "false" acuzatiile ca el personal sau altii "prezinta o imagine trandafirie a razboiului".