Imediat dupa plecarea Delegatiei FMI, ies la suprafata consecintele pe care le presupun angajamentele luate de oficialii romani. Acestea vor impune adoptarea unor masuri nepopulare, cum ar fi diminuarea cheltuielilor cu salariile in buget, limitarea creditului in valuta, majorarea preturilor gazelor naturale si energiei electrice, cresterea TVA sau a altor taxe de la 1 ianuarie 2006.

Una dintre problemele care necesita solutii este "temperarea cresterii creditelor in valuta". "Ati vazut, s-a ajuns sa se ia credit doar cu buletinul si exista oameni care isi supraestimeaza capacitatea de rambursare", s-a aratat ieri ingrijorat ministrul Finantelor, Ionut Popescu, vorbind de rezultatele discutiilor cu FMI.

Ca urmare, impreuna cu BNR, vor fi adoptate masuri de inasprire a normelor de creditare, cel putin la creditele pentru consum. Aceasta inseamna ca va fi introdus "un nou servicu al datoriei" pentru cei care doresc credite, adica o noua limitare a ponderii pe care angajamentele de plata le pot detine in venituri. In prezent, rata maxima este situata la 30-35%.

In domeniul public, majorarile de salarii acordate in 2005 si 2006 nu vor detine mai mult de 5% din PIB, pentru acest an urmand sa nu mai fie acordate majorari salariale sau alte sporuri. Prevederea va privi inclusiv indexarea cuvenita bugetarilor de la 1 octombrie, care nu va mai fi acordata.

Parte a programului de economisire a resurselor, institutiile publice vor avea blocate in acest an angajarile si nu vor mai putea fi facute noi achizitii de materiale. Exceptie vor face doar institutiile cu rol important in integrarea europeana.

Desi s-a straduit sa se pastreze pe taramul cifrelor seci, la insistentele presei, ministrul a acceptat faptul ca in 2005 va fi vorba de disponibilizarea a aproximativ 7.000 de mineri, din care o parte prin "concedieri voluntare".

Una din caile prin care oficialii romani ar fi putut convinge FMI ca introducerea unui TVA sporit nu e necesara, ar fi fost colectarea superioara a veniturilor la bugetul de stat, fapt de care delegatia FMI nu a fost suficient convinsa incat sa renunte la propunerea majorarii taxei.

Nivelul economiei nefiscalizate este de 30%, din care 17-18% reprezinta economia subterana, iar restul de 12% este autoconsumul gospodariilor pentru care nu sunt platite taxe.

2,5 milioane de contribuabili nu vor mai depune de anul viitor declaratii pe venit

Vorbind de avantajele si dezavantajele cotei unice, ministrul Finantelor a recunoscut ca 2005 "nu a fost un an fericit al predictibilitatii fiscale". Eforturile aplicate intreprinzatorilor, prin modificarile legislative repetate, au fost necesare pentru realizarea unui mediu in care sa fie produsa mai multa valoare.

Pentru 2,5 milioane de contribuabili, introducerea cotei unice va insemna scutirea de birocratie deoarece de anul viitor acestia nu vor mai fi obligati sa depuna fisele fiscale, veniturile lor netrebuind regularizate.

Majorarea TVA - o decizie politica

Cum majorarea TVA a fost doar dorinta segmentului liberal din Guvern, nu si a democratilor, o decizie in acest sens va fi luata in cadrul coalitiei. "Va fi o decizie politica care, daca este bine argumentata, va fi si acceptata", considera ministrul Finantelor. Desi este solutia preferata de FMI, majorarea TVA nu este inca certa, cum exista si alte cai. Oricum, nu vor mai fi marite alte taxe in acest an, promite acesta.

Cresterea economica din acest an - 6%

Potrivit scrisorii suplimentare de intentie convenite cu FMI pentru 2005, deficitul de cont curent (diferenta dintre incasarile si cheltuielile in valuta) va fi de 7,75% din PIB, cresterea economica se va situa la 6%, iar inflatia la 7,5%.