Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s Ratings Services a anuntat vineri ca a reafirmat rating-ul pe termen lung "B-" acordat companiei romane de rafinare a petrolului The Rompetrol Group NV.

In acelasi timp, Standard&Poor’s a scos rating-ul grupului Rompetrol de sub supraveghere (CreditWatch), unde a fost plasat la data de 27 mai 2005, informeaza un comunicat din partea agentiei de evaluare financiara. Perspectiva asociata este negativa.

Standard&Poor’s precizeaza ca decizia sa de a scoate de sub supraveghere (CreditWatch) rating-ul grupului Rompetrol, intervine ca urmare a deciziei unui tribunal din Romania, care a respins cererea procurorului general de arestare preventiva a directorului executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, pentru 30 de zile.

Cu toate acestea, disputa in acest dosar nu s-a finalizat, procuratura continuind sa investigheze Rompetrol. Standard&Poor’s informeaza ca nu se asteapta la o rezolvare a disputei in urmatoarele 90 de zile.

Presiuni fiscale

In opinia celor de la Standard&Poor’s, rating-ul acordat Rompetrol continua sa fie constrins de maniera agresiva a guvernantei corporatiste si de posibilele riscuri ale unor presiuni guvernamentale fata de privatizare si taxe, concentrarea activelor si politica financiara agresiva.

La sfirsitul lui 2004, datoria totala a Rompetrol era de 296 de milioane de dolari, conform standardelor contabile International Financial Reporting Standards, care nu includ decit o parte dintre obligatiunile convertibile, sau la 887 de milioane de dolari, daca se ia in considerare totalitatea obligatiunilor convertibile.

Petrom nu mai vrea rating

Pe de alta parte, Petrom a solicitat agentiei Moody’s Investors Service retragerea rating-ului de credit, deoarece, in cazul preluarii pachetului majoritar de actiuni al companiei de catre OMV, nivelul de risc al Petrom este determinat de grupul din care face parte.

Solicitarea de retragere a rating-ului a fost transmisa agentiei Moody’s Investors Service, ca urmare a incheierii procesului de privatizare a Petrom.