Pentru ca formula de virf a conducerii PD este deja adjudecata inaintea Conventiei Nationale de astazi si nimic nu mai poate fi schimbat, miza inca neadjudecata o reprezinta controlul asupra vicepresedintilor.

Sa se imputineze sau sa ramina la fel? Aceasta a fost intrebarea care a framintat taberele democrate in legatura cu viitoarea formula de conducere a PD. Aceasta este, de altfel, si miza implicita a Conventiei Nationale Extraordinare, unde sint asteptati cei 4.000 de delegati PD pentru a alege oficial triumviratul Boc -Videanu-Blaga.

Conventia cu final asteptat va fi, in realitate, avanpremiera alegerii echipei de vicepresedinti, la Consiliul National din 9 iulie. Chiar daca ideala ar fi fost - au spus in timp multi dintre lideri - o formula cit mai restrinsa de vicepresedinti, poate sase, ca pe vremea „baronilor" lui Petre Roman, prea multi lideri ar fi ramas fara functie.

Sau - au mai spus altii de-a lungul ultimelor luni de dezbateri - „nu poti sa restringi numarul de vicepresedinti cind esti la putere". Una sau alta, sau si una, si alta, cert este ca mentinerea celor 12 posturi de vicepresedinti il avantajeaza pe Emil Boc, cel dorit de presedintele Basescu in fruntea PD.

Apropiatii lui Videanu spun ca acesta ar fi dorit o echipa mai restrinsa, de zece vicepresedinti, astfel incit in esalonul al doilea sa patrunda cit mai putini dintre „ardelenii" pe care Boc ii vrea alaturi in mandatul de patru ani care il asteapta.

Colegiul Director al PD, urma sa decida ieri inclusiv numarul de vicepresedinti si secretari executivi, noul statut urmind sa fie votat azi la Conventie.

Ardelenii si primarii

Surse din conducerea democrata spun ca printre numele noi care au sanse mari sa se regaseasca printre viitorii 12 vicepresedinti se afla deputatii Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, actualmente secretari executivi, vicepremierul Gheorghe Seculici, seful PD Arad, senatorul Nicolae Neagu, presedintele PD Sibiu, o alta filiala puternica, Cristian Radulescu, liderul deputatilor, dar si primarii Mircea

Hava de la Alba Iulia, Petru Filip de la Oradea, filiala lui Blaga, George Scripcaru de la Brasov. Acestia sint sustinuti de Boc, viitorul presedinte ales al PD mai avindu-i deja de partea lui pe actualii vicepresedinti Sorin Frunzaverde si Ioan Oltean. Cei mai multi dintre ei sint insa sustinuti si de Vasile Blaga care il mai sustine si pe Stelian Dutu, seful PD Constanta.

De partea cealalta, Adriean Videanu, destinat mai mult sau mai putin locului doi – vicepremier si presedinte executiv, ii sustine in principiu pe unii dintre liderii care nu mai sint pe val - Radu Berceanu, Cezar Preda, Anca Boagiu, Gheorghe Barbu, Liviu Negoita -, fiecare dintre acestia avind sustinere mai slaba decit „ardelenii" lui Boc la nivelul filialelor.