Oficialul responsabil cu paza arsenalului nuclear al Rusiei a dezvaluit ca "teroristii" au incercat de doua ori, in 2002 si 2003, sa patrunda in depozitele care contin focoase atomice, relateaza "The Independent".

Desi colonel-general Igor Valynkin nu i-a identificat pe presupusii hoti, presa rusa a citat surse oficiale care au afirmat ca acestia erau ceceni. In ambele cazuri, barbatii au fost interceptati de "unitatile mobile" insarcinate cu paza depozitelor nucleare si arestati de serviciul de securitate (FSB).

Colonel-general Igor Valynkin a precizat ca separatistii ceceni reprezinta cea mai mare amenintare la adresa arsenalului nuclear al Rusiei.

"Primim informatii speciale de la FSB, despre planurile lor referitoare la depozitele noastre nucleare, si folosim aceste informatii pentru a lua, de urgenta, masurile de securitate necesare", a adaugat oficialul. Viktor Ilyukin, vicepresedintele Comisiei parlamentare ruse pentru securitate, a avertizat ca cecenii au informatii din interior.

"Inainte sa inceapa asa-zisul razboi civil din nordul Caucazului, multi ceceni au servit in fortele armate, in trupele Ministerului de Interne si au experienta in paza locatiilor de importanta maxima", a declarat Ilyukin pentru postul de radio Ecoul Moscovei.