Contributiile la asigurarile sociale (CAS) ar putea scadea cu 5% incepand de anul viitor, aceasta masura fiind o componenta a reformei fiscale, cu efecte concrete in economie, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca a discutat cu mai multi specialisti, romani si straini, pe aceasta tema, iar in opinia acestora CAS trebuie redus.

Tariceanu a mai spus, potrivit Mediafax, ca problema reducerii contributiilor sociale a fost discutata si in interiorul PNL. "Pentru a putea scoate la suprafata locuri de munca in plus si pentru a aduce venituri suplimentare la buget, n-ar fi suficienta reducerea cu doua puncte procentuale.

Trebuie o masura soc si am evaluat posibilitatea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale", a mentionat premierul. La sfarsitul saptamanii trecute, Tariceanu sublinia, citat de Rompres, ca in Romania cota de asigurari sociale, de 49,5%, este una foarte ridicata.

"Este o cota care descurajeaza angajatorii sa angajeze oficial si exista inca, din pacate, in Romania multa munca la negru pe care vrem sa o scoatem la suprafata prin reducerea contributiei de asigurari sociale", a spus Tariceanu.

De altfel, potrivit analistilor, reducerea contributiilor sociale incepand cu anul viitor ar putea sta la baza afirmatiilor din ultimele zile referitoare la o eventuala majorare a taxei pe valoarea adaugata. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, anunta saptamana trecuta ca este probabil ca TVA va creste cu doua - trei puncte procentuale incepand de anul viitor.

Ulterior, liderii coalitiei, dar si ministrul Popescu au aratat ca majorarea acestui impozit este doar o ipoteza de lucru pentru cresterea veniturilor bugetare. Intrebat despre posibilitatea majorarii TVA la 22%, premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de Rompres, afirma la sfarsitul saptamanii trecute: "discutam despre un subiect care nu exista".

Majorarea veniturilor a fost solicitata si de expertii Fondului Monetar International care au analizat recent, la Bucuresti, acordul de supraveghere preventiva incheiat cu Romania in vara anului trecut.

Zvonul cresterii TVA sperie pensionarii

Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (FNSPR) critica intentia Guvernului de a majora cota TVA la 22% "pentru a putea sa-si sporeasca volumul incasarilor la bugetul de stat". Organizatia cere autoritatilor sa gaseasca solutii pentru ca viata pensionarilor sa se imbunatateasca.

Majorarea TVA va duce la "o avalansa a cresterii preturilor la produsele alimentare si la utilitati, care se va adauga celor inregistrate in prezent si celor care vor urma la 1 iulie, carora milioanele de pensionari cu pensii mici - 2,7 milioane au pensii sub 3 milioane de lei - nu vor putea sa le faca fata", conform unui comunicat remis de FNSPR.

FNSPR precizeaza ca indexarea pensiilor, in raport cu rata inflatiei inregistrata in primele cinci luni ale anului (3,8%), ceruta cu insistenta de organizatiile pensionarilor, nu s-a aprobat inca. Federatia respinge afirmatia ministrului Finantelor Publice potrivit careia recalcularea pensiilor a sporit consumul pensionarilor.

"Dintre cei 4,6 milioane de pensionari de asigurari sociale de stat numai dosarele a 3,6 milioane fac obiectul recalcularii, iar dintre acestea la mai putin de jumatate li se adauga unele majorari. Potrivit ministrului Muncii, pensiile recalculate inregistreaza o crestere medie de 10%", sustine sursa citata.

"Este revoltator ca astfel de masuri fac obiectul unor declaratii ale oficialilor in perioada in care pentru unele categorii se pregatesc noi privilegii, veniturile din pensii ale parlamentarilor, de exemplu", se mai arata in comunicatul federatiei. (C.S.; A.G.C.)