Ipoteza ca sotii Ceausescu sa nu fi fost ingropati la Cimitirul Ghencea devine tot mai credibila. Rudele fostului dictator iau in calcul si posibilitatea ca trupurile celor doi sa fi fost incinerate la Crematoriu.

Avocatul Haralambie Voicilas, reprezentantul Zoei Ceausescu in procesul intentat MApN, ne-a declarat: "Varianta incinerarii lui Nicolae si Elena Ceausescu este una dintre ipotezele care trebuie luate in calcul".

El considera ca impotrivirea Ministerului Apararii la deshumarea celor doua trupuri existente in Vimitirul Ghencea este de "neinteles".

"Cel mai usor ar fi sa se accepte testul ADN si sa se dezlege misterul", a precizat el.

NOI MARTURII

Fostul director al Administratiei Cimitirelor din perioada in care se presupune ca ar fi inmormantati fostii dictatori la Cimitirul Ghencea Civil, Grigore Ciupagea, isi aminteste ca a fost extrem de mirat de solicitarea facuta de Armata ca in acel cimitir sa fie date doua locuri de veci pentru doi ofiteri de armata morti in evenimentele din Decembrie.

SECRET MILITAR

"Conform legii adeverintele erau in regula, deci nu exista nici un motiv pentru ca locurile sa nu fie acordate", a spus el. Dupa prezentarea la Cimitirul Ghencea a actelor necesare, militarii care se ocupau de inhumarea celor doi ofiteri au facut o serie de solicitari.

Ciupagea povesteste: "Gina mi-a spus ca si-au ales singuri locurile de inmormantare si au cerut sa nu vada picior de gropar sau alt angajat al Cimitirului prin apropierea lor. Ei s-au ocupat de tot. De sicrie, de sapat groapa, de cimentat. De tot".

PE NUMELE A DOI COLONEI

"Am intrebat-o pe administratoarea de la Ghencea, doamna Gina Cismarescu, de ce au venit la noi si nu sau dus la Cimitirul Militar. Nu a putut sa-mi spuna. In schimb, mi-a povestit ca solicitarea a fost facuta de ofiteri superiori din Armata, care au prezentat actele necesare pentru a le fi acordate doua locuri de veci", a declarat Ciupagea.

Fostul director precizeaza ca adeverintele de inhumare prezentate de reprezentantii MApN erau pe numele a doi colonei de Armata.

N-AVEAU CHINGI

Cu ocazia inhumarii a avut loc si un episod amuzant. Militarii care se ocupau de inmormantare au fost pusi in incurcatura atunci cand a venit momentul coborarii sicrielor in morminte. "Domne', meseria-i meserie. Au luat in calcul tot, mai putin chingile, care fac posibila chestia asta. Mi-a spus Gina ca au stat ei ce au stat si pana la urma a chemat cativa gropari care sa-i ajute.

Au venit patru, care au coborat sicriele cu franghiile. Dupa ce au terminat treaba, au fost goniti, iar militarii au inceput sa astupe gropile", a adaugat fostul director.

SICRIE BATUTE IN CUIE

Ciupagea spune ca nimeni nu si-a dat seama atunci ca in cele doua gropi au fost adusi sotii Ceausescu. "N-a vazut nimeni nimic. Sicriele erau batute-n cuie. Cred ca nici militarii nu stiau pe cine baga in groapa. Mult mai tarziu s-a vorbit ca acolo ar fi Ceausestii. In orice caz Armata s-a ocupat de inmormantare. Pe vremea aia daca ziceai Armata, ziceai tot. Era singura institutie respectata. Asa ca numai ei stiu ce au facut cu acele morminte", a mai spus Ciupagea.

VALENTIN ALATURI DE ZOE

Valentin Ceausescu a declarat de curand ca sustine demersul inceput de sora lui, Zoe, privind deshumarea trupurilor aflate in mormintele de la Cimitirul Ghencea, unde se presupune ca ar fi ingropati parintii lor.

Zoe Ceausescu crede ca misterul care planeaza asupra inmormantarii parintilor ei trebuie deslusit, iar Armata este singura institutie care poate face acest lucru.