femeie a fost hirotonita in cadrul unei ceremonii secrete desfasurata in Europa Centrala, ca o sfidare la adresa Bisericii Romano Catolice.

Acum trei ani, prin excomunicarea asa numitului grup "al celor sapte de pe Dunare", Vaticanul si-a aratat dezaprobarea fata de o miscare internationala in favoarea acceptarii femeilor ca preoti in religia catolica.

Numele grupului vine de la cele sapte femei care au fost hirotonite in cadrul unei ceremonii tinute pe o ambarcatiune ancorata pe Dunare.

Acum a avut loc o ceremonie similara intr-o capela privata din Europa Centrala.

Reporterii BBC au participat la ceremonie cu conditia sa nu divulge locul unde s-a desfasurat si numele femeii devenita preot.

Hirotonirea neoficiala a avut loc la doua luni dupa preluarea fotoliului papal de catre Papa Benedict al XVI-lea care este cunoscut pentru vederile sale conservatoare.

In cazul "celor sapte de pe Dunare", actualul Papa - care era pe atunci Cardinaul Joseph Ratzinger - a declarat ca intrucat femeile in cauza nu au dat semne ca s-ar fi cait "de fapta extrem de grava comisa, si-au atras excomunicarea".

Dar aceasta pedeapsa a fost ignorata. Intre participantii la ceremonia secreta la care au fost martori reporterii BBC s-au numarat femei din grupul "celor sapte de pe Dunare", care se autointituleaza acum episcopi.

pe larg in BBC