Potrivit unui studiu efectuat de profesorul Oliver Hoener de la Universitatea din Mainz, fotbalistii sunt mai buni daca joaca fara sa gandeasca.

Dupa ce, timp de cativa ani, a analizat numeroase meciuri de fotbal si a realizat interviuri cu sute de fotbalisti pentru a stabili cat de mult gandesc jucatorii miscarile inainte de a actiona, Hoener a ajuns la concluzia ca o anumita lipsa de gandire e utila jocului in sine.

Oliver Hoener a masurat intensitatea cu care un fotbalist se gandeste la optiunile sale, cum ar fi cea de a ataca singur sau de a-i pasa unui coechipier si timpul in care jucatorii au luat aceste decizii. El a ajuns la concluzia ca fotbalistii care gandeau prea mult urmatoarele lor miscari pierdeau adesea sansa de a pasa.

Hoener a constatat cum coordonatorii de joc si mijlocasii stau mai mult sa se gandeasca decat atacantii. "Deciziile bune nu au nici o legatura cu inteligenta. Fotbalistii care se gandesc la alternative de pase sau actiuni nu mai reusesc sa faca aproape nimic", a afirmat Hoener.

Conform cotidianului "Daily Record", fotbalistii au facut prea putine pentru a-si demonstra inteligenta de-a lungul anilor, ei dand declaratii amuzante precum: "Am pierdut pentru ca nu am castigat" (Ronaldo), "Am primit 14 cartonase galbene in acest sezon, opt din vina mea, insa sapte controversate" (Paul Gascoigne), "Pot sa vad morcovul de la capatul tunelului" (Stuart Pearce) sau "Nu

m-ar deranja daca am pierde toate meciurile, atata timp cat am castiga campionatul" (Mark Viduka). Daca luam in calcul, sa zicem, "block-notes-ul" autohton si faptul ca Raducanu era omul de gol al celei mai titrate echipe din Romania, studiul nu prezinta nici o fisura. Dimpotriva.