Intrucat exista o banca de investitii dispusa sa participe cu 500 de milioane de euro la acest proiect, este posibil ca statul roman sa ridice pe cont propriu a treia unitate.

Constructia si operarea Unitatii 3 din Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, proiect a carui valoare a fost estimata la un miliard de euro, se va derula printr-o companie de proiect, la care s-a spus initial ca vor fi actionari statul roman si alti investitori selectati de Ministerul Economiei si Comertului

"Lista investitorilor care vor participa la acest proiect nu s-a inchis inca pentru ca nu suntem multumiti cu ce avem in momentul de fata", a declarat pentru SFin Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. «Din pacate, nu suntem in masura sa inchidem structurarea companiei de investitii asa cum ne-am propus, la jumatatea anului; vom merge mai departe cu cautarile.

Din fericire insa, am gasit o posibilitate de finantare pe partea de imprumut si ma gandesc foarte serios daca mai trebuie sa cautam sau nu un partener strategic», a adaugat ministrul.

Pana de curand, se spunea ca unul dintre actionarii companiei de proiect ar putea fi Electrica. Grupul italian Enel, noul proprietar al distributiilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, era, de asemenea, cotat drept potential partener in acest proiect. Printre firmele ce puteau fi atrase in actionariat au fost enumerate, in trecut, Ansaldo Italia si AECL Canada.

Solutia recomandata de consultantul financiar pentru finalizarea Unitatii 3 a fost cea a derularii proiectului sub forma unui joint-venture intre statul roman si un grup de investitori care sa asigure capitalul necesar proiectului. In noile conditii, incotro se indreapta proiectul ?

Avertisment pentru consultantul financiar

«Exista o banca de investitii care si-a asumat, in principiu, participarea la proiect cu un capital de 500 de milioane de euro.

Ar urma ca Nuclearelectrica sa participe cu activele existente, Electrica ar putea participa, de asemenea, cu o parte din sumele obtinute in urma privatizarii si vom vedea, pana la concurenta sumei de un miliard, cat este estimat bugetul pentru Unitatea 3, daca va mai fi necesara participarea cuiva», a precizat Codrut Seres.

In opinia sa, daca in schema financiara ar fi adaugata o finantare de 150-200 de milioane de euro cu garantia statului, lucrarile la Unitatea 3 ar putea demara fara alt sprijin, urmand sa fie atras un partener pe masura ce proiectul ar avansa.

Consultant financiar al proiectului a fost desemnata, inca de anul trecut, firma Deloitte & Touche, care a castigat mandatul in consortiu cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE). Ministrul economiei nu este insa multumit de activitatea acestuia. «Deloitte trebuie sa faca ceva in cadrul acestui proiect, altfel vom rezilia contractul.

Mai au doua saptamani pentru a produce ceva, altfel vor ramane fara contract», a declarat Seres.

Participatiile, in functie de aportul actionarilor

Centrala Nucleara Cernavoda functioneaza in prezent cu un singur reactor din cele cinci proiectate, cu o putere instalata de circa 700 MW, care acopera peste 10% din consumul national de energie electrica. Dupa punerea in functiune a Unitatii 2, centrala va furniza aproximativ 18% din productia nationala de electricitate.

Participatiile companiilor in societatea care va realiza proiectul ar urma sa fie stabilite in functie de aportul fiecareia, fie in capital, fie in echipamente. Participatia societatii Nuclearelectrica ar putea fi de 10-15%. Cota societatii Electrica va fi data de suma pe care o va aloca pentru investitii la Unitatea 3.

Lucrarile sunt programate sa inceapa in 2006 si urmeaza sa fie terminate in 2012.