Unificarea celor doua burse va insemna tranzactionarea a peste 2.000 de societati. Oferta va ramane insa la fel de atractiva sau, dupa perceptia fiecaruia, la fel de putin valoroasa

Piata Rasdaq a fost destinata, in ultimii ani, tranzactiilor pentru concentrarea actionariatului unor companii, fapt care a determinat scaderea semnificativa a numarului de actiuni liber transferabile si, implicit, a atractivitatii. De asemenea, „zestrea" Rasdaq are si multi emitenti neperformanti, care au raportat rezultate financiare in scadere in ultimii ani.

Iar conditia de transparenta pe care trebuie sa si-o asume orice companie listata la Bursa nu pare sa fie o prioritate pentru multi dintre managerii emitentilor de la Rasdaq. Desi numarul raportarilor companiilor de la cota Rasdaq a crescut semnificativ in ultimul an, transparenta celor peste 2.000 de societati este departe de cea necesara pentru listarea la Bursa.

Un nou segment de piata

Prin demararea procesului de unificare a celor doua burse, platforma tehnica administrata de BVB s-a „imbogatit" cu un nou segment de piata, unde vor figura emitenti care vor utiliza mecanismul de tranzactionare de negociere. Acest nou segment va prefigura viitoarea piata alternativa (ATS) si este destinat emitentilor care au inregistrat o lichiditate redusa in ultimul an.

Deocamdata, actiunile emise de companiile respective vor putea fi tranzactionate numai o ora pe saptamana, in afara sedintei de tranzactionare. Pentru companiile listate la cele doua categorii de excelenta ale Rasdaq a fost creata o platforma care utilizeaza mecanismul de tranzactionare prin licitatie, specific Bursei.

|n prezent, BER utilizeaza sistemul tehnic Arena pentru 427 emitenti, dintre care 120 se tranzactioneaza utilizand sistemul de licitatie.

Adrian Resmerita, directorul departamentului emitenti din cadrul Rasdaq, ne-a declarat: „Constructia pe care am inceput-o pe Arena, prin translatarea unor emitenti pe ARENA-RGBS, sistemul de licitatie cu cele trei categorii (Categoriile I, II si Baza), si ARENA-XMBS, sistemul de negociere, este in curs si ne asteptam ca, pana la finalizarea restructurarii, emitentii BER sa se transfere pe unul

dintre cele doua niveluri ale BVB, altele din piata RGBS sa le transferam pe XMBS si de pe XMBS pe RGBS. Este un proces normal de reasezare pentru constructia noii piete romanesti de capital".

De urmarit

Interesant de vazut este cat de atractive sunt companiile care vor fi transferate de la Rasdaq. Decizia de transfer a tuturor emitentilor s-a bazat pe considerentul ca nu se doreste limitarea drepturilor micilor actionari de a-si vinde actiunile detinute prin delistarea automata a unor companii nelichide sau care nu indeplinesc criteriile de listare.

|n plus, pana la finalizarea procesului de fuziune a celor doua piete, este de asteptat ca o parte din companii sa se retraga de la tranzactionare.

Din cele peste 2.000 de companii care vor fi transferate pe platforma BVB, o categorie atractiva ramane cea a emitentilor de la cele doua niveluri de tip bursier. De altfel, dupa realizarea „de proba" a transferului de pe platforma la Rasdaq pe cea administrata de BVB, in toamna anului trecut, atractivitatea acestora a crescut semnificativ numai prin schimbarea sistemului de tranzactionare.

Astfel, lichiditatea si cotatiile pentru titlurile emise de companiile de la Categoriile de Excelenta au inregistrat o crestere importanta in prima luna dupa operarea modificarilor.

Pe langa societatile de la cele doua categorii ale Rasdaq, interesante mai sunt si unele dintre cele listate la categoria de baza.

Printre acestea se numara Armax Gaz Medias, care a inregistrat o crestere importanta a activitatii in ultimii doi ani, iar procentul de actiuni liber transferabile este de 60%, Comcereal Constanta, care este controlata de Asociatia Salariatilor in procent de 30%, sau Confectii Vaslui, unde nici un actionar nu detine un pachet mai mare de 10% din capitalul social.

Unii vor mai mult

Interesanti vor fi si emitentii care vor renunta la Rasdaq pentru a se lista la cota Bursei. |n aceasta situatie se afla producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, care a aprobat pe 24 martie 2005 listarea la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti.

|n acest scop, actionarii au aprobat in 2005 o serie de majorari ale capitalului social, cerinta pentru accesul la prima categorie fiind de minimum 8 milioane de euro. |n prezent, Biofarm are un capital social de aproximativ 7,6 milioane de euro.

|n plus, schimbarile produse in structura actionariatului la inceputul acestui an pot fi asociate cu o testare a atractivitatii companiei in randurile investitorilor. Directorul acesteia si-a vandut aproape intreaga participatie de 50% din capitalul social, iar cumparatorii au fost SIF Moldova, SIF Banat Crisana, SIF Oltenia si SSIF Broker Cluj.

Desi in urma cu doi ani Vrancart anuntase ca se va relista la Rasdaq, compania vrea acum la BVB. Dupa inchiderea ofertei publice initiale, Vrancart se va lista la categoria a II-a a Bursei. De asemenea, Samux Mex, companie cotata la Rasdaq, a incheiat, in aceasta luna, oferta publica initiala pentru listarea la BVB.

Nu au ce cauta la Bursa

Dar pe platforma BVB au aparut si emitenti care nu ar trebui sa fie prezenti la tranzactionare, atat din punctul de vedere al evolutiei financiare, cat si al structurii actionariatului.

Prezenta acestora pe platforma administrata de Bursa a fost determinata de lichiditatea ridicata inregistrata in ultimul an, fara a se fi luat in calcul faptul ca au fost situatii „exceptionale", unde valorile ridicate au fost determinate de inchiderea unor oferte publice de cumparare sau a unor tranzactii speciale.

|n plus, trebuie sa ne gandim care a fost menirea Rasdaq, adica piata destinata societatilor provenite din programul de privatizare in masa, ceea ce explica lipsa de atractivitate a unor emitenti.