Discutiile din CNC se anunta extrem de aprinse. Aflat ieri la Alba Iulia, Tariceanu a declarat ca instaurarea unui interimat la TVR si SRR nu i se pare cea mai fericita solutie, pentru ca interimatele „dureaza cel mai mult" si, in general, sint caracterizate printr-o lipsa de responsabilitate.

Totusi, ieri, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a dat de inteles ca in cazul in care PC si UDMR vor accepta propunerea PD, atunci si PNL s-ar putea sa fie mai maleabil. Cel putin ieri, conservatorii nu agreau solutia PD. Daniela Popa, numarul doi din PC, ne-a precizat: „Decizia a fost luata in CNC-ul trecut. Acum, probabil, se va lua decizia la decizie. Nu agream formula propusa de domnul Boc".

Pozitia UDMR este aceeasi de la mijlocul saptaminii trecute: „Nu prea sintem de acord cu propunerea PD. Comisiile de cultura au facut deja audieri. Intotdeauna PD vine si creeaza probleme", spune Marton Arpad, liderul deputatilor UDMR.

In cazul in care PD nu se intelege cu partenerii de coalitie si nici nu va respecta decizia CNC, atunci in viitoarele CA, sigur, la TVR, puterea nu va avea majoritate. •

SAPARD pe datorie

Producatorii agricoli care beneficiaza de fonduri SAPARD isi vor putea garanta imprumuturile necesare asigurarii cofinantarii proiectului cu propriile investitii.

Potrivit unei ordonante de urgenta, aprobata vineri in guvern, cofinantarea de care beneficiarii proiectelor SAPARD au nevoie pentru a-si finaliza lucrarile va putea fi garantata cu investitiile realizate de acestia.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice, prin conturile pe care le gestioneaza, va putea garanta eventualele debite pe care beneficiarii fondurilor europene le-ar putea avea catre Comunitatea Europeana.

Mai precis, Ministerul Finantelor poate achita contravaloarea unei polite de asigurare pentru riscul nerecuperarii debitelor stabilite in baza prevederilor memorandumului de finantare si a Acordului multianual de finantare SAPARD. Sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul de stat, iar selectia societatilor de asigurare se va face de catre MFP.

Mai sint 894 de milioane de cheltuit

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur sustine ca masura, pe seama careia s-au purtat mai multe discutii cu oficialii de la Bruxelles, va ajuta la procurarea fondurilor pentru cofinantare in perioada urmatoare. A-ceasta in conditiile in care bancile au manifestat un slab interes fata de garantiile beneficiarilor din domeniul agriculturii.

Romania mai are de cheltuit 894 de milioane de euro din cei aproximativ 1,5 miliarde de euro pusi la dispozitie de UE.