Se apropie data de 1 iulie cand se va face trecerea de la leul vechi la

leul nou (greu). Aceasta schimbare va aduce bancnote si monede noi si preturi diferite decat cele cu care ne-am obisnuit. Patru zerouri vor fi taiate.

Leii noi vor aparea la 1 iulie si vor circula in paralel cu cei vechi, dubla afisare a preturilor se va incheia in 2007.

Noile monede schimba obisnuintele romanilor: pentru a fi siguri ca nu vor fi inselati la rest, cei mai in varsta nu vor merge la cumparaturi singuri. Vanzatorii se bazeaza pe tehnologie: cantarul, precum si casele fiscale vor afisa preturile la dublu. Spre deosebire de cei mai in varsta, tinerii par a fi mai relaxati in ceea ce priveste leul greu.

La piata

Pensionarii vor merge la cumparaturi grupati

In piata din cartierul Bucuresti Noii, o serie de cumparatori si vanzatori intind inca teancuri de bancnote cu multe zerouri. In doar cateva zile, de la 1 iulie, vor fi nevoiti sa umble cu doua tipuri de bani: leii noi si cei vechi. "E bine ca se anunta la televizor si ne informeaza ca se denominalizeaza leul", afirma Simion Chisalita, un pensionar aflat la cumparaturi.

Insa unii vanzatori si clienti considera ca le va fi dificil in a se adapta cu noile bancnote. "Imi este frica sa le explic de pe acum pensionarilor ca le voi da restu’ atat, dar [dupa 1 iulie – n.r.] sigur va trebui sa stau o jumatate de ora sa le explic", spune Lucretia Motoc, vanzator.

„Nu prea stiu ce se va intampla cu leul romanesc pentru ca nu am inteles mare lucru, dar voi vedea la pensie", crede Elena Oprea, pensionara. Dupa ce reporterul i-a explicat ce inseamna denominarea leului, a replicat:" sunt pensionara si cred ca voi avea probleme la calcul pana ma voi obisnui cu leul greu".

Aceasta schimbare ii nemultumeste, in schimb, pe unii pensionari. Ei se tem sa nu se incurce leii noi cu cei vechi, astfel ca vorbesc sa mearga la piata impreuna. Altfel, eiconsidera ca schimbarea e un lucru bun deoarece nu vor mai da bacsis la postas si la vanzatori.

Vanzatorii stau cu ochii pe chip

Din contra, vanzatorii mizeaza pe tehnologie. „Nu-mi va fi greu deoarece de acum am inceput sa afisam preturile noi langa cele vechi. Iar la cantar voi avea un chip care sa-mi indice pretul nou. Greu imi va fi sa ma obisnuiesc din nou cu maruntisul", Petronel Mustata, vanzator. Si cumparatorii mai tineri cred ca vor invata repede.

"Ma voi descurca, pentru ca nu e mare filosofie.Toata chestia e ca trebuie sa tai patru zerouri de la sfarsit, atata tot. Si va fi mult mai usor cu mai putine zerouri", spune Cezar Lupu, o persona de varsta mijlocie, aflata la cumparaturi in piata.

(David Cobzaru)

Clientii centrelor comerciale sunt mai obisnuiti cu leul nou

In marile centre comerciale mari, preturile sunt afisate fie doar in leul nou, fie mai intai in leul nou si apoi in cel vechi. Casele de marcat din Carrefour Orhideea vor fisetate in aceste zile astfe incat sa se poata lucra si cu lei noi, si cu cei vechi.

Preturile cu putine zerouri din rafturi ii fac pe oameni sa se gandeasca la consecintele in timp. « Macar asa ne putem obisnui din timp cu ceea ce ne va aduce leul greu», spune zambind in coltul gurii Maria Iordache (53 ani).

Totusi, oamenii mai in varsta cred ca se vor obisnui cu noul sistem din moment ce au trait vremuri cand un salariu nu depasea limita maxima de 2000 de lei. (Danut Bacan)

Cumparaturi dintr-o pensie de 250 de lei

O alta cumparatoare, in varsta de 72 de ani, spune ca trecerea de la vechea moneda la cea noua este necesara deoarece ,,am fi ajuns sa mergem la piata cu o sacosa de bani pentru a cumpara un kilogram de ulei,ca pe timpul foametei ce a urmat primului razboi mondial".

Totusi, ea se sperie la gandul ca va lua doar 250 de lei pe luna pensie.

In schimb, tinerii privesc cu detasare. Marius Stan, student la filosofie in anul al treilea, spune : ,,nu vad cum ne-ar putea afecta denominarea. Ce imi e ca iau un salariu de 600-700 de lei sau 6.000.000-7.000.000 de lei, daca si preturile sunt si ele supuse la aceeasi reducere de patru zerouri." (Danut Bacan, Florin Talapan)

La casele de schimb:

Patronii se tem de: „Dom’le, mi-ai furat banii!"

Unii patroni ai caselor de schimb valutar spun ca vor avea batai de cap din cauza necunoasterii leului greu. „Eu nu cred ca cineva cunoaste noile bancnote. Probabil vom primi plangeri din partea clientilor care vor spune: « domnule, m-ai inselat, mi-ai furat banii »", spune proprietara unei case de schimb din centrul Bucurestiului, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Ea spune ca Banca Nationala ar fi trebuit sa trimita afise caselor de schimb, pentru ca astfel ar fi fost mai usor sa explice oamenilor schimbarea.

Angajatii aceleiasi case de schimb valutar spun ca nu au dificultati in ceea ce priveste introducerea leului nou si a elementelor de siguranta si ca sunt familiarizati cu imaginile noilor monede si bancnote de pe afise. Ei mai mentioneaza ca in perioda introducerii noilor lei, casele de schimb valutar isi vor continua activitatea in program normal. (Elisabeta Ionescu, Madalina Haranita)

Oamenii nu se imbulzesc sa cumpere valuta

La casele de schimb valutar din Bucuresti nu s-au efectuat mai multe tranzactii decat in zilele precedente; oamenii prefera sa-si pastreze economiile in lei, cred patronii. Ei pun increderea in leu pe seama dobanzilor mai mari oferite de banci la depozitele in lei decat la depozitele in valuta.

„E bine pentru persoanele sarace ca nu vor mai auzi de milioane, dar in acelasi timp este si rau pentru ca o sa ne descurcam mai greu la inceput cu calculele", crede Mircea Geogea, directorul casei de schimb Persan Exchange din Bucuresti. El crede ca introducerea leului greu va stabiliza piata valutara.

Dupa spusele patronilor din casele de schimb, romanii nu se imbulzesc sa-si schimbe economiile din actuala moneda in valuta sau sa-si retaga banii din conturile din banci. Ei nu sunt speriati de venirea leului greu, ci cred mai degraba intr-o imbunatatire a situatiei actuale din punct de vedere economic prin stabilizarea preturilor. (Vasile Daniel Stan)

In campusul universitar :

Studentii cred ca e o schimbare fireasca si se gandesc la implicatiile economice

Studentii din Campusul Universitar Magurele cred ca aceasta schimbare este un pas spre normalitate. "Este o schimbare fireasca care trebuia sa se produca in cele din urma ,nu stiu cata lume stie ce implicatii economice va avea introducerea leului greu", spune Petrica Bugan, student in Bucuresti.

"La inceput vor fi ceva probleme, mai ales legate de tranzactii bancare, dar in scurt timp se va ajunge la normalitate", adauga Nicolae Cretu Nicolae, student la Teologie.

"Nu cred ca din punct de vedere economic viata romanilor va fi afectata in vreun fel, dar nici mai bine nu o vor duce. Personal, consider ca ar fi fost mai bine daca se astepta aderarea Romaniei la Uniunea Europena si se trecea direct la moneda euro", spune Madalina Soimu, studenta la Geografie.

.

"Pentru ca totul se simplifica in final, toata lumea castiga, atitudinea pozitiva mareste

castigul potential", a spus Alexandru Mirela studenta a Universitatii Bucuresti".

(Ionut Feraru, Nicu Arsene)

++++++++

Informatii utilitare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a declarat zilele de 30 iunie si 1 iulie a.c. zile nebancare, avand in vedere importanta introducerii cu succes a denominarii monedei nationale.

La Banca Comerciala Romana (B.C.R.) au fost selectate 250 de bancomate din toata tara, care vor fi alimentate cu moneda noua incepand cu data de 30 iunie, insa unele banci au dificultati mari in ceea ce priveste adaptarea bancomatelor pe care le au in uz, avand in vedere ca suporta din bugetul propriu costurile aferente.

Potrivit lui Sorin Strambeanu, consilier clienti la B.C.R., „nu sunt prognozate aglomeratii deosebite la ghiseele bancii, dar in cazul unei situatii punctuale de aglomerare, unitatile sunt pregatite sa ia masurile pentru decongestionarea situatiei respective".

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus ca bancile vor intrerupe retelele de bancomate numai cateva ore si „nu cred ca va fi un capat de tara daca cineva nu va putea extrage numerar joi seara la ora 11".

Reteaua de functionare a bancomatelor va fi intrerupta circa 24 de ore, perioada in care nu se vor putea efectua nici un fel de operatiuni cu cardul – a precizat guvernatorul Isarescu in timpul conferintei despre leul nou de miercuri, 22 iunie.

Totusi, bancile nu se grabesc sa-si adapteze bancomatele pentru a elibera lei noi de teama ca nu le vor putea realimenta in cazul unor cereri crescute de numerar. (Oana Marina Parnica si Cristina Ruxandra Soare)

Autorii acestui articol sunt cursanti ai «Programului de pregatire jurnalistica pentru tinerii romi », organizat de Centrul pentru Junralism Independent, editia a V-a