Socialistii bulgari (PSB), urmasi ai comunistilor, au castigat „la mustata" alegerile de sambata trecuta, cu un rezultat - 32%, adica 83 de mandate- care nu le aduce majoritatea necesara formarii guvernului (121 de mandate).

Formatiunea conservatoare condusa de actualul premier Simeon de Saxa-Coburg Gotha, Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MSN II), promotorul reformelor cerute de Bruxelles pentru integrarea tarii in Uniunea Europeana, este marele invins, obtinand doar 20% din voturi - 52 de mandate, fata de 2001, cand a fost votata de 43% dintre bulgari.

Analistii pun esecul conservatorilor pe seama nemultumirii populatiei, generata de nivelul ridicat de saracie, coruptie si rata ridicata a criminalitatii.

„Am platit pretul politic pentru reformele extrem de nepopulare pe care le-am facut pentru a duce Bulgaria in NATO, UE si adevarul este ca rezultatul eforturilor noastre se va vedea in curand", a explicat ministrul de Externe Solomon Passy, citat de CNN, aratandu-se optimist ca formatiunea sa se va mentine la guvernare.

Sondajele arata ca ascensiunea socialistilor se datoreaza varstnicilor, peste 50% din electoratul lor avand peste 61 de ani. In contrast, tinerii au mers tot pe mana conservatorilor, pentru politica lor pro-europeana.

Rezultatul neclar al alegerilor da batai de cap socialistilor condusi de Serghei Stanisev (39 de ani), care trebuie sa-si gasesca aliati pentru guvernare, intr-un moment extrem de sensibil pentru viitorul european al tarii.

La fel ca si in cazul Romaniei, aderarea Bulgariei la UE ar putea fi amanata cu un an, daca Sofia nu respecta regulile „jocului" impuse de Bruxelles, privind accelerarea reformelor.

O coalitie cu formatiunea minoritatii turce, Miscarea Turca pentru Drepturi si Libertati (MDL), care a castigat 10% din voturi, nu este suficienta pentru obtinerea majoritatii, cele doua partide avand nevoie de minimum sase pozitii in plus pentru a conduce Parlamentul de 240 de locuri.

Presedintele Gheorghi Pirvanov, care inclina sa le dea socialistilor posibilitatea sa incerce sa formeze guvernul, le-a cerut partidelor sa coopereze si a insistat asupra necesitatii continuarii reformelor cerute de UE.

Premierul Simeon, care a fost amendat de electorat pentru ca nu si-a respectat promisiunea de a-i face pe bulgari bogati in 800 de zile, spera ca va putea ramane la guvernare, cu sprijinul unor partide mai mici.

O solutie pentru evitarea crizei politice ar fi ca PSB si conservatorii (MSN II) sa-si uneasca fortele, formula agreata de multi lideri politici, printre care si fostul rege Simeon al II-lea. „Cu cat va fi mai larg viitorul guvern, cu atat mai bine", a spus acesta.

Stanisev da si el semne ca ar fi de acord, cu toate ca, in acest caz, risca sa piarda postul de premier, in favoarea lui Simeon al II-lea.

„Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca Bulgaria sa aiba un guvern stabil", a spus liderul socialist. El a exclus orice alianta cu noul partid xenofob „Ataka", condus de politicianul antisemit Volen Siderov, iesit din alegeri cu un rezultat surprinzator: 8,7% (22 de mandate).

Jocurile nu au fost facute. Spectacolul abia incepe, dar responsabilitatea viitorului guvern este enorma: integrarea Bulgariei in UE in 2007.

Principalii actori ai scenei politice bulgare

Regele Simeon de Saxa Coburg-Gotha, actualul prim-ministru al Bulgariei, s-a nascut la 16 iunie 1937 si a devenit rege la 28 august 1943, in urma decesului tatalui sau, tarul Boris al III-lea. Fiind minor, el nu a domnit propriu-zis, deciziile fiind luate de un Consiliu de regenta.

In urma referendumului din 15 septembrie 1946, regele Simeon a fost inlaturat de pe tron, iar Bulgaria a devenit republica „populara". A doua zi, familia regala bulgara a plecat din tara si s-a instalat in Egipt, dupa care a emigrat in Spania. Simeon a studiat Dreptul si Stiintele Politice la Madrid, iar in 1958 a devenit cadet al Academiei Militare din Pennsylvania, Statele Unite.

Revenirea sa in Bulgaria s-a produs tarziu dupa caderea comunismului. Abia in 1996, Simeon a primit pasaport bulgaresc, iar prima vizita, dupa aproape 50 de ani, in tara natala, a facut-o la 25 martie 1996.

La 8 aprilie 2001, Simeon a fost ales lider al formatiunii politice Miscarea Nationala Simeon al II-lea, iar la alegerile parlamentare din 17 iunie 2001, gruparea sa a obtinut 43% din sufragii. Pe 15 iulie 2001, presedintele Bulgariei l-a insarcinat pe Simeon cu formarea Guvernului.

Socialistul Serghei Stanisev, un istoric in varsta de 39 de ani, este fiul unui fost inalt demnitar comunist, secretar al CC al PCB. El a promis eradicarea coruptiei, insa analistii politici se indoiesc cu privire la sansele sale de a invinge in aceasta lupta cu sistemul. Stanisev a mai promis in campania electorala retragerea contingentului de 400 de militari bulgari din Irak.

Nationalistul Volen Siderov, liderul aliantei „Atac", s-a remarcat in urma cu sase ani cand a fost nominalizat in raportul ministrului israelian de Externe ca fiind antisemit. El nu s-a lasat mai prejos nici in campania electorala, cand a afirmat ca evreii sunt raspunzatori pentru uciderea lui Iisus Hristos.

Siderov a primit aripi dupa scorul neasteptat de bun de la alegeri si s-a luat de reprezentantii presei care l-au calificat drept „rasist". „Atac" a intrerupt conferinta de presa de sambata seara, dupa ce un ziarist l-a intrebat pe Siderov daca a fost, recent, la un psihiatru.

Liderul minoritatii turce, Ahmed Dogan, este doctor in filosofie si a fost bagat in puscarie de fostul dictator comunist Todor Jivkov. Dogan este seful Miscarii pentru Drepturi si Libertati din Bulgaria.