Leul greu inchide bursele timp de o saptamana. Luni a fost prima zi in care toate tranzactiile au fost suspendate si urmeaza sa fie reluate abia luni, 4 iulie. Pe piata de capital se va opera, incepand, cu aceasta data, in moneda noua.

Tot atunci, multe dintre actiunile tranzactionate la bursa vor fi de ... doi lei, la propriu. Dar vorbim despre lei noi. Si inca ceva! Spre deosebire de preturile din magazine, cele de la bursa nu se vor rotunji. Pretul actiunilor va fi exprimat cu patru zecimale.

Stere Farmache, director general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca "astazi nu se face nici o tranzactie la bursa, iar in urmatoarele patru zile sedintele de tranzactionate vor fi suspendate. (...) in asa fel incat sa de faca deconturile, pana la 30 iunie, pe moneda veche si sa intram de la 1iulie pe moneda noua, denominata.''

Cu alte cuvinte, in ziua in care se va deschide din nou bursa, pretul actiunilor va fi exprimat in lei noi. Spre exemplu, daca cea mai scumpa actiune de la bursa valoreaza astazi 879 de mii de lei, pe 4 iulie va costa 87 de lei si 90 de bani.

In schimb, cea mai ieftina actiune, care astazi costa 77 de lei, nu va putea fi vanduta pe 4 iulie, decat la pachet. Si asta pentru ca, transformat in lei noi, pretul va fi de 0,0077 de bani. Se lucreaza deci cu subdiviziuni ale banului, care nu exista fizic.

Reprezentantii Bursei de Valori spun insa ca denominarea nu va da batai de cap investitorilor, care sunt obisnuiti sa lucreze cu cifrele.