N-au trecut decat trei zile de la incendiul devastator in urma caruia clubul Bamboo a fost distrus in intregime, iar adevarul despre cauzele incidentului ramane invaluit in fum. Persista doar semnele de intrebare, ale caror raspunsuri nu vor fi date decat prin concluziile anchetei derulate de pompierii si politistii bucuresteni.

De altfel, primele concluzii ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta stabilesc trei variante de producere a incendiului. Una ar fi ca focul a fost provocat de un scurcircuit la instalatia electrica, produs din neatentie sau din greseala. O alta varianta ar fi efectul termic, respectiv ca incendiul a izbucnit de la o supraincalzire a firelor electrice.

Ultima posibilitate de producere a incendiului ar fi provocarea intentionata a focului (arson, in limbajul de specialitate). Oricare dintre aceste variante ar sta in picioare, pe buzele tuturor ramane intrebarea daca a avut cineva vreun interes in distrugerea a tot ce a insemnat clubul Bamboo, inclusiv faima acestuia.

In prezent, criminalistii Politiei Sectorului 2 efectueaza o ancheta si asteapta raportul intocmit de echipa de control a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Pana una-alta, singurele enigme legate de clubul Bamboo au fost dezlegate.

Patronul localului nu este Catalin Botezatu, care nu mai detine nici o actiune, ci italianul Giosue Castellano, alias Joshue, un personaj misterios despre care se spune ca are legaturi cu Mafia italiana. Ieri seara, acesta a organizat si o conferinta de presa pentru a mai limpezi apele. (Andi Topala)

Bamboo era unul dintre cele mai scumpe cluburi din Bucuresti, avand o pozitie de invidiat, precum si un stil arhitectonic cu totul aparte.

Aparut, inital, ca o locatie de vara a clientelei dispuse sa cheltuiasca sute de euro pe o singura noapte, Bamboo adevenit, treptat, locul preferat al celor "cu fite", care veneau sa-si etaleze ultimele modele de masini si hainele cumparate din magazinele de lux din strainatate. Bamboo a fost apogeul mai multor cluburi de lux deschise de Joshue Costellano si Catalin Botezatu.

La inceput, a fost Zerillo’s, situat in zona Obor, care este considerat primul bar de lux din Bucuresti. Apoi, au urmat Il Divino, care era, de fapt, Zerillo’s modernizat, si, apoi, Flu Flu si Bonsai.

O reteta de succes: luxul

Bonsai a fost, timp de mai multe luni, cel mai non-conformist club din Bucuresti, avand un design cu accente orientale si podele din sticla. Pe langa aceste locuri de distractie, cei doi, Castellano si Botezatu, si-au pus amprenta si pe mai multe restaurante din Bucuresti, dupa o formula de succes.

Creatorul de moda se ocupa de partea de design a acestora, punandu-si in joc si numele, care atragea, implicit, foarte multi clienti. Pe partea cealalta, JoshueCastellano se implica in afacere material, fiind cel care finanta constructiile si amenajarile, fondurile sale, consistente, de altfel, provenind din Italia.

Controversa Castellano

In Romania, s-a vorbit de multe ori despre Joshue Castellano ca despre omul care a venit aici sa-si ajute familia, care a obtinut o mare parte din bani prin metode mai mult sau mai putin legale.

Desi, legal, nu s-a putut stabili nici o legatura certa, exista indicii conform carora fratii Castellano s-au ocupat de transformarea unor importante sume de bani provenite din afaceri mai putin oneste in bani curati, bani proveniti din afaceri "la vedere". JoshueCastellano este nepotul primei nase din Mafia siciliana, Maresca Pupeta, membra a celebrei Camorra, potrivit unor surse.

Aceleasi voci afirma ca o parte din membrii familiei Costellano au parasit Italia, pentru a se pune de adapost de anchetele autoritatilor din peninsula. Astfel, trei dintre acestia au ajuns in Romania, printre ei aflandu-se si Antonino Cuomo, ruda cu Joshua, si cel care detine SC Morgana Invest SRL, firma care patroneaza clubul Bamboo.

Cuba si-a adjudecat vara 2005

Situate pe malul aceluiasi lac, cluburile Bamboo si Cuba se afla, de aproape doi ani, intr-o competitie directa, situandu-se in aceeasi categorie, a locatiilor cu pretentii. La inceputul fiecarei veri, Cuba si Bamboo isi redeschid portile pentru bucuresteni, dupa ce aduc modificari semnificative la design si oferte.

Cuba are avantajul unui spatiu mult mai mare, pe cand Bamboo mizeaza pe exclusivism. O lupta din care, cel putin pentru vara anului 2005, a iesit invingator Cuba, acest lucru fiind demonstrat si de afluxul mare de tineri care se aflau, sambata, pe malul lacului Tei, la numai cateva sute de metri de ruinele fumegande ale clubului Bamboo.

Zona vedetelor si a fitelor

Bamboo a avut parte de o publicitate sporita si datorita evenimentelor gazduite de acesta. Prezentarile de moda, concursurile de frumusete si prezenta unor vedete internationale au facut din club o locatie de elita in peisajul bucurestean, piscina si restaurantul deschise ulterior nefacand altceva decat sa atraga tot mai multi clienti doritori de senzatii tari.

De aici si pana la transformarea locului intr-unul frecventat de majoritatea fotbalistilor nu a fost decat pas, printre cei care i-au trecut, de-a lungul vremii, pragul fiind Adrian Mutu, Iulian Miu, Vlad Munteanu sau Dan Petrescu.