Franta si Marea Britanie s-au lansat, ieri, concomitent, intr-o ofensiva de recucerire a estului Europei, dupa esecul summitului de la Bruxelles.

Varsovia a fost temporar teatrul "infruntarii" intre cele doua rivale la "inima" noilor membre UE, atat seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, cat si ministrul britanic pentru Afaceri Europene, Douglas Alexander, aflandu-se in acelasi timp si in acelasi scop in capitala poloneza.

Ambii oficiali, scrie AFP, au incercat sa-si pledeze, ieri, cat mai convingator cauza pe langa guvernul Belka pentru a-si atrage Polonia de partea lor in urmatoarele sase luni.

Iar ofensiva de sarm va continua, vineri, la Budapesta, prima etapa a turneului ministrului francez al Afacerilor Europene, Catherine Collona, in capitalele rasaritene, intr-un efort de a demonstra "atentia deosebita de care se bucura in Franta noile tari membre UE".

La fel vor proceda in viitorul imediat si Douglas Alexander, si vicepremierul britanic John Prescott, a caror tara preia peste cateva zile presedintia UE. Interesul, brusc sporit, pentru regiune isi are explicatia in sansa pe care o intrevede in acest moment Parisul de a detrona Londra in preferintele tarilor "noii Europe".

Astfel, Franta va incerca sa obtina sprijinul Poloniei in privinta politicii agrare comune, domeniu in care Varsovia e direct interesata. Aceasta, evident, in detrimentul pozitiei britanice care denunta cheltuielile prea mari pentru agricultura.

Francezii vor incerca sa joace si pe coarda sensibila a noilor membre UE, dupa ce presedintele Chirac le-a laudat si s-a declarat "emotionat" de gestul acestora de a renunta la o parte din banii ce le revin pentru a debloca bugetul comunitar, fara a reusi insa sa-i sensibilizeze pe mult prea calculatii britanici.

Simtind pericolul, britanicii au declansat la randul lor o campanie de lamurire, cei doi oficiali amintiti mai sus intentionand (Douglas citat de "Financial Times") "sa explice pozitia britanica noilor membre si sa le inteleaga mai bine preocuparile". Ca de obicei insa, analistii sunt mai rezervati in privinta succesului intreprinderii franco-britanice.

Greselile Parisului si ale Londrei

Potrivit unor analisti britanici, atitudinea Londrei poate afecta relatiile externe ale acesteia, Franta avand acum prilejul sa-si rezolve diferendele cu "noua Europa".

Noile membre au inteles acum ca "britanicii au un discurs pro extindere, dar cand vine vorba sa-si deschida portofelele, dau bir cu fugitii", sunt de parere acestia, convinsi ca lectia ultimului summit european se va intipari pentru multa vreme in memoria rasaritenilor.

In schimb, analisti din Bruxelles cred ca Franta va trebui sa depuna eforturi diplomatice serioase, deoarece noile membre UE "mai pastreaza in memorie cuvintele dispretuitoare ale presedintelui Chirac, dupa declansarea crizei irakiene". Cand aceste tari au ales sa sustina pozitia Statelor Unite, Chirac le-a transmis ca "au ratat ocazia de a-si tine gura".

Si nici rezultatul referendumului asupra Constitutiei europene, care a scos in evidenta atitudinea antiextindere a multor francezi, nu joaca in favoarea Parisului, care trebuie sa fie foarte convingator spre a fi "iertat" in Est, cred sursele citate. Oricum, competitia se anunta interesanta.

Iar tarile din regiune ar trebui sa intoarca situatia in favoarea propriului interes, urmand lectia Vestului.