Noile consilii de administratie ale SRR si SRTV au primit, ieri, girul Parlamentului. Senatorii si deputatii au acordat membrilor CA al Radioului public 332 de voturi „pentru" si doar 62 „impotriva". Componentii CA al Televiziunii publice au fost votati cu 293 de voturi „pentru" si 52 „contra".

Cele doua structuri de conducere nu vor avea insa in alcatuirea lor reprezentanti ai Presedintiei si ai PD. Favoriti pentru presedinti-directori generali ai SRTV si SRR erau Tudor Giurgiu si Maria Cristea, propusi de PNL.

Atmosfera incarcata, ieri, la cele doua sedinte ale partidelor din coalitia de guvernamant, in care urma sa se stabileasca soarta noilor conduceri ale posturilor publice de radio si de televiziune.

Reprezentantii PNL si PD s-au rafuit in ambele reuniuni, din cauza deciziei de ultim moment a democratilor de a nu mai face propuneri pentru consiliile de administratie ale SRR si SRTV. Cea mai dura discutie a avut loc la sedinta Consiliului National de Coordonare a Aliantei PNL-PD.

Dupa cum ne-au declarat surse parlamentare, liberalii le-au reprosat pedistilor ca nu sunt in stare sa-si respecte angajamentele si sa isi tina cuvantul dat.

Liderii PNL le-au amintit democratilor ca ei au fost cei care, la inceputul anului, s-au impotrivit unui interimat la Televiziunea si Radioul publice, insistand sa se numeasca noi conduceri legale.

Basescu a spus pas coalitiei

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a incercat sa calmeze atmosfera, propunandu-le liberalilor o amanare de doua zile, pentru ca liderii coalitiei de guvernamant sa se intalneasca cu presedintele Traian Basescu, cel de la care a pornit intregul scandal legat de SRR si TVR.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a spus insa ca, peste trei zile, Legislativul intra in vacanta, iar restul coalitiei, plus PSD si PRM vor fi foarte greu de convins sa amane votul care trebuia sa aiba loc in plen, ieri dupa-amiaza.

Olteanu a sugerat ca liderii coalitiei sa se vada, ieri, cu Traian Basescu, iar votul din cele doua Camere sa aiba loc mai spre seara. Videanu a parasit atunci sedinta, pentru a-i transmite sefului statului dorinta PNL si a PD de a avea o intrevedere.

Dupa cateva minute, Videanu s-a intors cu coada intre picioare si cu refuz din partea lui Basescu: „Faceti ce stiti, eu nu ma bag!". Drept urmare, PNL si PD s-au despartit pe pozitii divergente. Nici intalnirea coalitiei, care a urmat reuniunii Aliantei, nu a adus schimbari in atitudinea PD.

In stilul lor caracteristic, liderii PNL au preferat sa minimalizeze conflictul cu PD. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, spunea ca „fiecare partid e liber sa ia ce decizie vrea" si ca „atitudinea democratilor nu e ingrijoratoare", pentru ca „nu e vorba de o chestiune majora, de importanta capitala".

PNL vrea ca presedinte la Radio sa fie ziarisul acreditat la partid

Liberalii au intrat in sedinta comuna a celor doua Camere bazandu-se pe voturile UDMR, ale Partidului Conservator, PSD si PRM pentru a numi noile CA. PD, prin deputatul Cristian Radulescu, a anuntat, sec, de la tribuna Parlamentului, ca partidul isi retrage propunerile.

Inainte de sedinta, PNL a mai primit o lovitura: regizorul Alexandru Darie, pe care liberalii il sustineau pentru un loc in CA al TVR, i-a anuntat ca se retrage.

Se pare ca Darie, care a fost sustinut de PNL in urma refuzului lui Andrei Plesu, s-a temut ca alianta de guvernamant nu va avea majoritate in Consiliul de Administratie al TVR.

Liberalii l-au inlocuit, in ultimul moment, pe Darie cu supleantul acestuia, ziaristul Tudor Barbu, contestat insa profesional de o mare parte a angajatilor postului public de televiziune.

O solutie si mai bizara au gasit liberalii pentru presedintia Radioului public. Postul ar fi trebuit sa revina PD, dar, cum democratii nu au mai facut propuneri, PNL s-a trezit ca trebuie sa scoata din palarie si un presedinte-director general al SRR.

Tot in ultimul moment, liderii PNL au decis sa o sustina la sefia Radioului pe Maria Cristea, jurnalista la SRR, acreditata de multa vreme la partidul liberal. Cristea a fost, in ultimul consiliu de administratie, supleant sustinut tot de catre PNL.

Se pare ca liberalii, care sunt si ei convinsi ca nu este o solutie prea fericita, o vor sustine pe Maria Cristea doar ca presedinte provizoriu pana in toamna, cand spera ca PD va reveni la sentimente mai bune. Ca presedinte-director general al TVR, PNL il vrea pe Tudor Giurgiu, directorul festivalului de film de la Cluj.

Fluturasi si bannere de protest

Sedinta comuna a fost animata de o actiune de protest a lui Mircea Toma. Acesta, impreuna cu o mana de studenti, a lansat, in sala, in momentul votului, fluturasi prin care „denunta" actiunea de numire a noilor consilii de administratie. „Servicii publice, NU servicii politice".

De asemenea, ei au afisat si un banner cu acelasi mesaj, inlaturat imediat de oamenii de ordine ai Camerei Deputatilor.