„Nu este un pas sanatos" pe care il fac unii, ar fi spus Ion Iliescu ieri, la sedinta grupului senatorial al PSD, referindu-se la slaba solidarizare a partidului in jurul sau, pe fondul acuzarii sale in procesul mineriadei din iunie 1990.

Iliescu a facut de fapt aluzie la declaratii ale grupului de la Cluj, reprezentat de Ioan Rus, dar asimilate si de Mircea Geoana, care au sustinut ca PSD trebuie sa se desprinda de trecutul de partid neo si cripto comunist.

Singura concluzie la care au ajuns senatorii PSD la solicitarea sa de a-l apara public este ca „batranul" si-a revenit si nu pare ca ar mai renunta la sefia grupului de la Senat.

Cu bateriile critice consumate, ajuns in fata reprezentantilor presei, Iliescu a optat pentru un alt tip de discurs, copiat parca dupa Regele Soare.

„Ar fi o palma pe obrazul Romaniei", a afirmat senatorul, referindu-se la neobrazarea unor reprezentanti ai Justitiei de a-l inculpa in cazul evenimentelor din ’89 si responsabil moral pentru zelul sportiv de care au dat dovada minerii in zilele de 13-15 ale anului 1990.

„Eu nu pot fi inculpat. Ar fi o rusine nationala ca seful statului roman, care a functionat din 15 ani, 11 ani, care a jucat rolul pe care l-a jucat in revolutia romana, in transformarea democratica a tarii, sa devina obiect de culpa penala", a afirmat Iliescu.

Potrivit lui Iliescu, o eventuala aducere a sa in fata justitiei ca inculpat ar reprezenta „o politizare primitiva, cu efecte negative pentru o intreaga tara nu numai pentru un individ, atat pe plan international, dar si intern".

„Ar trebui sa le fie rusine unora, sa le paleasca obrazul, pentru ca dezvolta asemenea actiuni impotriva celora care si-au asumat riscul cel mai mare", a mai spus Iliescu, invocand in sprjinul tezei sale prevederile constitutionale.

Potrivit acestora, un sef de stat nu poate fi tras la raspundere penala decat pentru acte de inalta tradare si numai cu aprobarea a doua treimi dintre membrii celor doua camere reunite ale Parlamentului. Numai ca prevederile sunt valabile numai la suspendarea sau punerea sub acuzare a unui presedinte inca in functie.

Iliescu nu l-a uitat cu aceasta ocazie nici pe procurorul Voinea, care instrumenteaza cele doua dosare, afirmand ca „procurorul nu e Justitie, e organ de ancheta" si deci nu se poate pronunta in legatura cu calitatea sa de inculpat . „El nu a spus asa ceva. In rechizitoriu se afirma, iar acesta nu e finalizat, e inca in faza in care se mai cerceteaza", a continuat Iliescu.

In ceea ce priveste gestul tardiv al conducerii PSD de aparare a pozitiei sale, senatorului i se pare „firesc, mai ales ca in Le Figaro se face constatarea ca Iliescu a fost parasit de prietenii sai politici. Este raspunsul politic al PSD la aceasta afirmatie", a sustinut Iliescu, apreciind ca „atacurile concentrate" il vizeaza nu numai pe el, ci si partidul.

De altfel, Iliescu a lasat sa se inteleaga ca ralierea conducerii PSD in jurul propriei persoane ar sterge diferendele din trecut. „ Eu nu sunt un om ranchiunos, cantaresc lucrurile cu ratiune", a declarat Iliescu cu aerul unui om oarecum resemnat cu actuala stare de lucruri din partid.