Suma este de trei ori mai mare decit oferta curenta a agentiilor de turism si aproape dubla fata de cea mai scumpa combinatie posibila. Dar Rodica Stanoiu nu era un nabab ce calatorea pe banii sai, ci un ministru dintr-o tara indeobste saraca. Fostul ministru se minuneaza si acum ca a putut cheltui atitia bani doar intr-o calatorie. Nu e singura sa calatorie exotica.

Pentru cele 300 de milioane cit a costat transportul ei in Mexic, pentru alte 80 de milioane un drum pina in Franta si chiar pentru cele 97 cit i-a luat o fuga colea, in Bulgaria, o vor judeca pesemne colegii ei, judecatorii.

Deplasarile fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, prin toata lumea, in cei trei ani si citeva luni cit a detinut aceasta functie, au costat contribuabilii un miliard de lei. Belgia, Olanda, Franta, Rusia, Egipt, Germania, SUA, Franta sau Irlanda sint doar citeva tari in care Rodica Stanoiu a fost plecata in interes de serviciu.

Cel mai interesant aspect regasit la capitolul deplasari ale fostului ministru este legat de o deplasare din ianuarie 2004, pe ruta Bucuresti- Dublin-New York, care a costat nici mai mult nici mai putin decit 500 de milioane de lei, adica in jur de 15.000 de euro.

Reprezentantii firmei care a intermediat deplasarea, ING Development, prin agentia Alto Tours, spun ca tariful practicat de ei ar putea fi ok. „Daca sint bilete pentru cea mai scumpa clasa, atunci este posibil sa ajunga la suma asta. Depinde si de compania de zbor", ne-a declarat, ieri, Monica Savulescu, ticketing director la Alto Tours.

Pina si Rodica Stanoiu a fost uimita de tariful trecut in factura: „Nu stiu de cit e factura. Cum sa fie de 500 de milioane de lei? E absurd. Cum sa coste un bilet atit?", s-a intrebat fostul ministru, timp de citeva minute.

Unde este diferenta

Factura emisa de Alto Tours insa nu minte. Si nici registrele Directiei Economice a Ministerului Justitiei nu mint: aceasta calatorie a costat-o in total 513.125.776 de lei, din care doar transportul a fost de 507.386.056 de lei. Conform tarifelor practicate de alte doua agentii din Bucuresti, o astfel de ruta nu putea sa coste mai mult de 5.000 de euro.

Chiar si pentru un om foarte bogat, care isi permite orice exotism, suma maxima pentru o astfel de calatorie cu avionul nu poate depasi 9.000 de euro.

Pe lista de deplasari ale fostului ministru Stanoiu mai apar citeva cheltuieli de transport la fel de bizare. O deplasare in Franta a costat peste 80 de milioane de lei (cit doua bilete pina in SUA si inapoi), o alta in Mexic a avut un pret de 300 de milioane de lei, desi pretul unui bilet nu poate fi mai mare de 2.000 de euro. Curioasa este si deplasarea de trei zile si jumatate din Bulgaria. Numai transportul a costat Ministerul Justitiei peste 97 de milioane de lei.