Guvernul din umbra al PSD a scos la iveala primul produs: bilantul celor sase luni de activitate ale Executivului real. Iar peste cinci luni, Adrian Nastase va face un bilant al activitatii propriului sau cabinet si va proceda la o remaniere.

Adrian Nastase le-a pus inca de la inceput in vedere celor 15 „ministri" ai sai ca dupa sase luni de cind au fost instalati in fruntea departamentelor va trage o linie contabilizindu-le randamentul, sustin surse din cabinetul cu sediul in Baneasa. Mai mult, cei care se vor dovedi doar ministri de decor ai unui cabinet din umbra, vor fi remaniati.

De altfel, prima remaniere se va produce mai devreme de noiembrie, luna bilantului.

Sefului Departamentului de Aparare, Ioan Mircea Pascu, i s-a pus in vedere ca trebuie sa renunte la functie pentru ca nu isi poate indeplini si obligatiile de euro-observator. Iar Vasile Dincu, seful Departamentului Cultura, este deja hotarit sa renunte la functie tot pentru treburile de la Parlamentul European.

Atac la Basescu

In prima luna de activitate a cabinetului din umbra, a fost produsa o evaluare a „regimului Basescu" intitulata „Cartea neagra a unui guvern neputincios". Abundind in metafore, cele 80 de pagini ale bilantului pornesc de la ideea ca guvernul D.A. a fost un „tsunami politic" si „produsul ratat al santajului din decembrie 2004".

Cea mai mare parte a reprosurilor se indreapta catre Traian Basescu considerat „dirijorul totalitar" si principalul responsabil pentru esecurile guvernului pe care „il controleaza in proportie de 90%. Mai mult, „Basescu se da la o parte si ii lasa in fata pe baietii astia mai fraieri", a spus Nastase referindu-se la PNL ca la cel care va aduna capitalul de antipatie electorala.

Chiar si cota unica a fost impusa de Basescu, este de parere presedintele executiv al PSD decretind ca „reforma fiscala este un fiasco". Dincolo de metafore si alegorii, guvernului i se imputa majorarea de preturi, cresterea inflatiei, scaderea puterii de cumparare, diminuarea investitiilor straine, abandonarea protectiei sociale, dezastrul din sistemul de sanatate. •

PNL riposteaza

Reprosurile PSD nu au ramas fara replica. Purtatorul de cuvint al PNL a raspuns bilantului cu o serie de acuzatii. „PSD a transformat coruptia in normalitate si a oficializat-o ca politica de stat. In 2003, Adrian Nastase si Mihai Tanasescu au vrut sa promoveze cota unica de impozitare.

Cind au mintit, atunci sau acum? Dezastrul generat de inundatii se datoreaza ruperii digurilor, dar lucrarile la aceste diguri au fost facute de firme ale clientelei politice a PSD", a apreciat liberalul Eugen Nicolaescu. (L.G.)