Potrivit datelor centralizate la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), examenul de bacalaureat din acest an a debutat in conditii normale, in ciuda neintelegerilor si nemultumirilor exprimate de sindicatele din invatamant cu privire la sistemul de salarizare a profesorilor implicati in organizarea si desfasurarea examenelor.

Prima sesiune a bacalaureatului a inceput cu proba orala la limba romana, programata pentru 27 si 28 iunie, in aproape sase sute de centre de examen din intreaga tara.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat ieri printr-un comunicat de presa ca astazi va avea loc o intalnire intre sindicate si conducerea MEdC pentru lamurirea problemelor aparute pe marginea retribuirii cadrelor didactice implicate la testele nationale si bacalaureat.

In toata tara, probele orale au caracter public. Examinarea se realizeaza in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori examinatori din comisie. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile.

Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la 1 la 10, in functie de punctajul orientativ de evaluare. Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg (in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului).

Un candidat este considerat promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota finala cinci la respectiva proba. In caz contrar, candidatul este declarat respins la proba orala respectiva. Nu sunt admise contestatii la probele orale si practice din cadrul examenului de bacalaureat (cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica).

La Grupul Scolar RATB, o candidata a incercat sa mituiasca comisia. Onorabilul responsabil a refuzat.

Lipsa la apel

La nivelul celor 574 de centre de testare organizate in toata tara pentru examenul de bacalaureat exista 30 de cazuri in care, "din motive personale", profesorii nu s-au prezentat si au fost inlocuiti cu cadre universitare, profesori de liceu si chiar inspectori scolari, a declarat ieri, pentru Rompres, directorul Directiei de Comunicare si Relatii Publice din Ministerul Educatiei si

Cercetarii (MEdC), Mircea Muresan. El a explicat ca acest lucru nu reprezinta o noutate fata de anii precedenti, pentru ca activitatea de supraveghere la examenul de bacalaureat se face pe baza de voluntariat.

MEdC a asigurat cadrele didactice angrenate in editia din acest an a bacalaureatului ca, desi bugetul pentru 2005 al Ministerului nu prevedea sume de bani pentru remunerarea profesorilor care participa la testele nationale si bacalaureat, "prin eforturile MEdC si ale Ministerului de Finante sunt alocate in acest moment fonduri pentru aceste activitati, in conformitate cu legea si reglementarile

specifice aflate in vigoare". Mircea Muresan a afirmat ca, fata de anul trecut, cuantumul sumelor pe care profesorii evaluatori le vor primi in 2005 este cu pana la 30% mai mare.

El a recunoscut ca nu acelasi lucru se poate spune si despre cadrele didactice care vor asigura supravegherea elevilor, pentru ca in cazul acestora valoarea sumelor de bani pe care le vor primi este cu 75% mai mica decat anul trecut.

Mircea Muresan a explicat ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca activitatea de supraveghere nu poate fi considerata una directa de predare, pentru a fi remunerata ca atare.

Indemn la boicot

Sindicatul Democratic al Pedagogilor (SDP) din zona Targu Secuiesc, afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), propune, alaturi de sindicatele din invatamant din judetul Harghita, boicotarea examenului de bacalaureat incepand cu 4 iulie.

Csatlos Mihaly Levente, presedintele SDP Targu Secuiesc, judetul Covasna, a declarat ca intrucat cadrele didactice care participa la examenul de bacalaureat ar fi fost dezinformate si induse in eroare cu privire la drepturile banesti ce ar trebui sa le revina in urma acestor examene, care sunt de aproape trei ori mai mici decat anul trecut, se propune o forma de protest.

"Am fost acuzati de evaziune fiscala, suntem amenintati cu cresterea normelor, cu inchiderea unor unitati de invatamant si cu reducerea posturilor si am pierdut din drepturile salariale prin acte normative.

Din aceste motive, propunem, impreuna cu sindicatele de invatamant din judetul Harghita, ca la nivel national sa boicotam examenul de bacalaureat din acest an, incepand cu 4 iulie", a spus Csatlos.

Boicotul ar consta in neparticiparea supraveghetorilor si profesorilor examinatori la examenele scrise, in cazul in care cele patru federatii sindicale din invatamant si MEdC nu vor ajunge la o intelegere. Liderii SDP Targu Secuiesc au informat si conducerea ISJ Covasna in legatura cu aceasta intentie.

Si liderii damboviteni ai Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) se declara revoltati de "atitudinea" Guvernului si MEdC in privinta salarizarii personalului didactic angajat in comisiile pentru testele nationale sustinute de absolventii claselor a VIII-a, bacalaureat si concursul de titularizare pe posturile didactice vacante in invatamantul preuniversitar.

Sindicalistii apreciaza ca "o asemenea atitudine fata de salariatii din invatamant este injositoare" si ca nu sunt dispusi sa tolereze asemenea practici, lasand la latitudinea fiecarui membru de sindicat participarea sau nu la examenele urmatoare.

Cu bebelusul la bac'

O eleva din Harghita, care sustine in aceste zile bacalaureatul, a solicitat Inspectoratului Scolar sa-i fie permis sa-si alapteze bebelusul in timpul examenelor pentru ca cel mic sa nu "sara" peste orele de masa.

Inspectorul Bartolf Hedvig din cadrul Comisie de Bacalaureat a declarat ca eleva-mamica este din Miercurea Ciuc, a urmat cursurile serale ale unui liceu si are un bebelus de cinci luni.

S-a decis ca, in situatia in care mamica nu-si termina de sustinut lucrarea pana la ora de masa a bebelusului, sa i se permita unui membru al familiei sa-i aduca micutul in centrul de examinare pentru a fi alaptat de catre mamica.

Maine, limba straina

Probele orale vor continua in zilele de 29 si 30 iunie cu limba si literatura moderna, iar in 1 si 2 iulie cu cea la limba si literatura materna. Prima proba scrisa (limba si literatura romana) va avea loc in 4 iulie.

In 5 iulie are loc proba la limba si literatura materna, 6 iulie - proba obligatorie a profilului, 7 iulie - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (scris sau practic), 8 iulie - o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (scris sau practic); 11 iulie - afisarea rezultatelor (pana la ora 16.00) si depunerea contestatiilor (orele

16.00-20.00); 12-13 iulie - rezolvarea contestatiilor; 14 iulie - afisarea rezultatelor finale. Candidatii care nu vor promova in prima sesiune mai au o sansa in toamna. Dreptul de a sustine bacalaureatul il au toti elevii care au promovat ultima clasa de liceu, invatamant liceal de zi, seral sau cu frecventa redusa. Candidatii pot sustine insa gratuit examenul de bacalureat numai de doua ori.