Partidele politice din Bulgaria poarta negocieri in vederea formarii unei coalitii de guvernare, in urma alegerilor din 25 iunie care nu au desemnat nici un castigator clar.

Potrivit estimarilor bazate pe numararea cvasitotalitatii voturilor, Coalitia pentru Bulgaria - Partidul Socialist (fost Comunist), condus de Serghei Stanisev - va detine 83 de mandate din 240 in Adunarea Nationala.

Miscarea Nationala, condusa de primul ministru Simeon Saxe-Coburg Gotha (fost Rege intre 1943 si 1946), va avea 53 de deputati.

Miscarea pentru Drepturi si Libertati, care reprezinta in general minoritatea turca, condusa de Ahmed Dogan, va dispune de 35 de deputati, Atac - alianta ultranationalista, condusa de moderatorul de talk-show TV Volen Siderov, 22 de deputati.

Uniunea Fortelor Democratice - UFD (centru dreapta), care a fost la putere intre 1997 si 2001, condusa de fostul ministru de externe, Nadejda Mihailova, vor avea 18 mandate, Democratii pentru o Bulgarie Puternica, desprinsi din UFD, condusi de primul ministru din perioada 1997 - 2001, Ivan Kostov, 18 mandate si, in sfarsit Uniunea Nationala

Bulgara, condusa de Primarul Sofiei, Stefan Sofianski (si el fost apropiat de UFD), cu 11 deputati.

Mandatele in Adunarea Nationala

Coalitia pentru Bulgaria 83 de mandate

Miscarea Nationala va avea 53 de deputati

Miscarea pentru Drepturi si Libertati 35 de deputati

Atac 22 de deputati

Uniunea Fortelor Democratice 18 mandate

Democratii pentru o Bulgarie Puternica 18 mandate

Uniunea Nationala Bulgara 11 deputati

Viceliderul Socialistilor, Rumen Ovcearov, a spus ca partenerul preferat de coalitie il reprezinta Miscarea pentru Drepturi si Libertati, insa s-a aratat deschis negocierii cu Miscarea Nationala condusa de Simeon al II-lea.

O coalitie intre cele trei partide ar fi foarte solida, dispunand de majoritate de peste 2/3, necesara amendarii Constitutiei, in vederea alinierii la legislatia Uniunii Europene.

Asadar, liderul Socialist Serghei Stanisev - 39 de ani, apare ca favorit la fotoliul de Prim Ministru.

Simeon Saxe-Coburg Gotha nu a dat un raspuns transant unei solicitari de coalizare cu Partidul Socialist, coalitie in care ar trebui sa cedeze sefia guvernului.

Alternativa ar fi doar noi alegeri, un lux pe care Bulgaria cu greu si-l poate permite, data fiind dificultatea reformelor care trebuie duse la bun sfarsit in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Votul din 25 iunie a aratat primele semne ale euroscepticismului.

Simeon al II-lea este un politician cu experienta

Partidul Atac, care exista de doar doua luni, a inregistrat peste 8 la suta din voturi.

Liderul sau, Volen Siderov, are un discurs ultranationalist, anti-NATO, anti-UE, anti-globalizare, anti-minoritati etnice sau religioase, si a reusit sa atraga votul multor nemultumiti de reformele introduse in ultimii 4 ani.

Socialistii, care au trebuit sa stea in purgatoriul opozitiei timp de 8 ani, dupa desatruoasa guvernare dintre 1994 si 1997, care a dus la hiperinflatie si colaps economic, se pronunta pentru un caracter mai social al economiei si au atras in special voturile celor varstnici.

Serghei Stanisev, potentialul prim ministru, este tanar si lipsit de experienta.

El se bucura insa de sprijinul presedintelui republicii, Ghiorghi Parvanov, fost lider al Partidului Socialist, iar daca Simeon al II-lea va accepta sa faca parte din acelasi guvern, va mai putea dispune de un politician cu experienta, chiar daca e vorba de unul care accepta colaborarea scrasnind din dinti.