Hotararea nr. 567 din 15 iunie 2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat.

Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare a carui finalitate este dezvoltarea cunoasterii prin cercetare stiintifica originala. Doctoratul are doua componente: un program de pregatire bazat pe studii universitare avansate si un program de cercetare stiintifica.

Doctoratul este de doua tipuri: doctorat stiintific si doctorat profesional.

Doctoratul stiintific se bazeaza pe creatie si cercetare stiintifica avansata, contribuind la dezvoltarea de cunostinte, competente si abilitati cognitive.

Doctoratul profesional se bazeaza pe cercetare - analiza stiintifica a propriei performante profesionale artistice sau sportive a doctorandului, realizata cel putin la nivel national, contribuind astfel la dezvoltarea de cunostinte, competente si abilitati profesionale.

Conducator de doctorat poate fi un profesor universitar, un profesor universitar consultant, un academician sau un cercetator stiintific principal gradul I, care are titlul de doctor obtinut in domeniul respectiv.

Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regula de 3 ani. In situatii speciale, durata poate fi prelungita cu 1-2 ani, in conditiile prevazute de lege.