Stimate popor capitalist – ca pana la urma, asta ati votat –, supunem gandirii voastre de oameni de afaceri un contract. Ganditi-l de parca ar fi al vostru. De fapt, si este. Este contractul cu Bechtel. Pentru ca intentionam sa-i administram, in viitor, un tuseu mai profund, azi aruncam doar o privire asupra felului in care a fost circulat portofelul.

Deci, stimabililor: sunteti guvernul roman si vreti sa faceti cadou poporului o (a doua) autostrada. |n acest scop, decideti sa promovati un parteneriat cu o firma privata. Ideea de parteneriat public-privat inseamna ca fiecare dintre parteneri pune ceva la afacere. |n cazul Bechtel, statul se casatoreste fara licitatie cu alesul inimii.

De ce fara licitatie? Pai, asta se obisnuieste atunci cand partenerul vine cu o oferta care sa scuteasca statul de un efort. De exemplu, de cel financiar. Zis si facut. Iata cum suna titlul Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG 120/2003) depusa pe pupitrele parlamentarilor pentru a o transforma in Lege: „lege pentru aprobarea demararii de catre Compania Nationala de Drumuri etc.

(CNADN) a procedurii de negociere dintr-o singura sursa cu firma Bechtel International in vederea incheierii contractului de proiectare, construire si finantare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors" (1).

Care sunt atuurile in favoarea deciziei? Sunt prezente in expunerea de motive: „experienta Bechtel… in Republica Croatia unde aceasta si-a mobilizat resursele tehnice si financiare… Bechtel a raspuns interesului Guvernului si a supus acestuia o propunere avand drept obiect conlucrarea in vederea construirii de autostrazi in Romania si asigurarea finantarii necesare".

Dupa ce acest promitator proiect a fost votat de papagalii care va reprezentau, Guvernul Nastase a produs urmatoarea Hotarare (18 dec. 2003): „Hotarare privind mandatarea CNADN sa semneze Contractul de proiectare si construire a autostrazii" etc.

{i acum venim iute si va intrebam, capitalisti de doi lei ce sunteti: e vreo diferenta intre ce a fost mandatat Guvernul, prin lege, sa faca si ceea ce a facut? Mai cititi o data, nu cumva s-a pierdut un cuvintel din lege pe drumul pana la Hotarare? Pai, a disparut cuvintelul „finantare".

Care se regaseste, triumfal, in gaura din buzunarele noastre: „Se aproba contractarea de catre Ministerul Transporturilor etc. a unor credite externe in valoare totala de 2.885.000 mii euro destinate autostrazii Brasov-Cluj-Bors" (2). {i acum revenim si va intrebam: ce-ati facut, bre, cu finantarea votata? Cu ce ziceti v-a vrajit Bechtel?

Mircea TOMA