„Denominarea nu ar trebui sa creeze inflatie. Problema e daca cei de pe piata o vor folosi ca pe o scuza pentru a rotunji preturile.

Chiar daca acest lucru va avea loc, va fi sectorial, si ma gandesc la industria petrolului sau a serviciilor, care pot transforma unele costuri catre consumator, avand in vedere cresterea preturilor de productie din ultima perioada.

Influenta pentru indicele general nu va fi insa semnificativa", spune Florin Citu, director al departamentului de analiza a riscului in cadrul BAC Investment Banking.

Si furnizorii de servicii cu multi abonati pot recurge la aceasta stratagema, insa sectorul serviciilor per total reprezinta numai 18% in ponderea consumului.

„Daca va exista inflatie, ea va fi creata de alti factori, cum ar fi cresterea pretului petrolului sau devalorizarea leului fata de dolar, nu din oportunismul unor comercianti", spune Citu. Prin aparitia leului nou, masa monetara nu va creste, sustin oficialii bancii centrale.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va emite moneda treptat, in acelasi timp retragand de pe piata moneda veche, spune fostul ministru de finante Daniel Daianu.

„Opinia cvasigenerala e ca nu va exista un puseu infla-tionist din cauza denominarii, din mai multe motive: desi o operatiune tehnica, redenominarea leului e mai putin complicata decat a fost trecerea unor monede din Uniunea Europeana la euro, unde au existat probleme (marca germana, guldenul olandez) create de raportarea monedei nationale vechi la noul euro", spune Daianu.

Cetatenii romani au avut posibilitatea sa vada cateva luni in paralel noile preturi si ar fi inexplicabil sa asistam la cresteri de preturi, o data ce s-a format o constiinta colectiva si obisnuinta cu noul leu, a mai spus Daianu. „Originea inflatiei nu va fi in denominare, ci in tarifele la energie sau in alte tarife.

Puterea leului greu depinde foarte mult de mersul dezinflatiei, de cresterea economica si productivitate", a adaugat Daianu. El admite ca o oarecare crestere a inflatei poate exista, insa la un nivel nesemnificativ.

Analistul Florian Libocor crede ca la nivelul anului 2005, denominarea poate insemna o rotunjire a preturilor,dar aceasta va avea loc cu precadere in sus, iar inflatia ar putea fi influentata cu 1%, maximum 2%. „Acest efect va fi, insa, total neutralizat de liberalizarea contului de capital", a concluzionat Libocor.