Pentru majoritatea turistilor care vin in acest an la mare, litoral inseamna Mamaia, vanzarile pentru aceasta statiune fiindca deja mai mari cu aproximativ 10% fata de anul trecut, spun reprezentantii agentiilor de turism.

Daca sezonul debutase cu vanzari asemanatoare ca volum pe tot litoralul, datorita biletelor sociale, pentru cea mai importanta felie de sezon, iulie-august, vedeta va ramane Mamaia.

„Pentru tot litoralul, vanzarile sunt cu 7%-8% mai mari decat anul trecut, in conditiile in care preturile la hotelurile de una-doua stele sunt mai mari cu maximum 5% decat anul trecut, iar la hotelurile de trei sau patru stele cu maximum 10%.

Cererea pentru Mamaia insa este cea mai mare de pana acum, deja cu peste 10% fata de anul trecut", spune Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism. Nici nu e de mirare, dat fiind ca atmosfera din Mamaia, incomparabila cu toate celelalte statiuni de pe litoral, atrage de la sine turisti.

Terase pline cu flori, hoteluri renovate, posibilitati de distractie (de la aquaparc la telegondola, bowling, tenis si asa mai departe), agrement nautic pe mare si pe lac, baruri din care se aude de dimineata pana seara tarziu muzica, amplasate pe faleza care este atent maturata si curatata de gunoaie.

Cu alte cuvinte, statiunea se poate compara absolut onorabil cu unele statiuni grecesti sau spaniole.

Mancarea, o scumpa problema

Daca tarifele la cazare nu s-au majorat semnificativ, preturile la terase au crescut cu 15%-20% fata de anul trecut, spune si presedintele ANAT, Lucia Morariu. Astfel, o masa pentru doua persoane costa minimum 500.000 de lei, in conditiile in care cu 250.000 lei poti cumpara o supa, o salata mai consistenta si un suc.

Atentie la modul de prezentare din meniu, dat fiind ca multe terase inca au preturile in grame si nu la portie.

In afara de aspectul placut, terasele au mai preluat de la statiunile mediteraneene obiceiul ca ospatarii sa stea pe faleza si sa atraga turistii pe terasa lor. „Nu e de mirare ca e scump, patronii de terase vad cat de cautata este Mamaia si pluseaza cat pot", spune Petrica Munteanu, reprezentant al Primariei Constanta, responsabil cu investitiile.

Pretul la receptie, mai mare

Pentru a evita preturile mari din statiune, o varianta o reprezinta cumpararea pachetului cu pensiune completa sau macar cu demipensiune. La un hotel de doua stele, daca un pachet de cazare cu mic-dejun costa 3,6 milioane lei, un pachet cu demipensiune costa 5,4 milioane. Pentru cazare, turistii sunt sfatuiti sa apeleze la agentiile de turism.

„Daca au apucat sa plece la mare fara sa cumpere bilet, pot incerca sa cumpere biletul si de la oficiile agentiilor din statiuni. Diferenta este notabila: de exemplu, daca la receptia unui hotel camera costa 1,6 milioane lei, la agentie costa un milion", spune Florentina Boariu, reprezentantul Oficiului de Turism Constanta.

Variante ieftine de cazare

In afara de hotelurile de una si doua stele, unde camera costa intre 500.000 si 1,5 milioane lei, turistii mai pot opta pentru pensiunile turistice, pentru hotelurile din Constanta sau cazarile la particulari sau pentru cazarea la cort. Bineinteles, cazarea la o pensiune va lipseste de piscina, dar este mai ieftina.

Astfel, o pensiune clasificata la trei stele ar trebui sa aiba televizor, frigider si aer conditionat. Reprezentantii agentiilor atentioneaza turistii sa se informeze la receptia pensiunii despre conditiile de cazare.

Calcul

7 zile/6 nopti cazare

1,1 milioane lei (camera dubla la o pensiune in Mamaia);

400.000 lei (doua-trei mese usoare pe zi de persoana)

=12,2 milioane lei

Preturi

Pensiuni/zi

Mamaia, Navodari

3 stele camera dubla 1,1 milioane lei

3 stele apartament 1,6 milioane lei

3 stele single 600-800 mii lei

Particulari/zi

Garsoniera 650.000 lei

Apartament 2 camere 800 mii lei

Apartament 3 camere 950 mii lei

Cort 240 mii lei (parcare+apa calda +paza)