O parte din lefuri va fi asigurata de conducerea CFR, pentru perioada efectiv lucrata, iar completarea va veni din fondul de greva al sindicatelor.

In loc sa rezolve conflictul de la CFR pe cale pasnica, sindicalistii si administratia se dau unii pe altii in judecata. Dupa ce conducerea CFR a incercat de doua ori sa suspende greva in instanta, sindicalistii au chemat si ei administratia in instanta, ieri.

Motivul: contractul colectiv de munca a expirat din 17 martie, iar conducerea refuza sa aplice contractul de munca la nivel superior, asa cum prevede legea. Pe de alta parte, si administratia a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce instanta a stabilit legalitatea grevei. Infatisarea va avea loc maine.

Sindicalistii spun ca au de gand sa continue greva, chiar daca au expirat cele 20 de zile. Conform legii, cele doua parti pot cere medierea conflictului printr-o comisie de arbitraj. Nici una, insa, nu a aratat pana acum ca are de gand sa ceara ajutorul unei astfel de comisii.

Potrivit sindicalistilor, respectiva comisie nu va rezolva, oricum, mare lucru, atata vreme cat administratia nu a oferit nici o majorare de salariu pana acum.

"De opt zile, conducerea CFR nu ne-a mai chemat la nici o discutie sau negociere. Ultima data am vorbit acum 4 zile, fiindca am cerut noi", a spus Iulian Mantescu, vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva. El a asigurat ca grevistii isi vor primi salariul integral pe toata perioada grevei.

O parte din bani va veni de la conducerea CFR, iar restul, din fondul de greva. Conform lui Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, pierderile suferite de CFR pe perioada grevei au ajuns la o suma cu mult mai mare decat cea pe care administratia ar fi cheltuit-o cu marirea salariilor, asa cum cer feroviarii. (Alina Badalan)