Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pe anul 2004, arata ca romanii au cheltuit pentru asigurarile de sanatate 297 de miliarde de lei. Din aceasta suma, o mare parte a fost alocata pentru asigurare medicala de calatorie. Se spera ca in citiva ani suma sa se dubleze.

„Cetatenii romani care pleaca din tara din diverse motive sint obligati sa incheie o asigurare medicala de calatorie pentru a elimina astfel riscul de a suporta din propriul buzunar eventualele cheltuieli cu serviciile medicale, care pot sa apara in cazul unui accident sau a unei imbolnaviri imprevizibile.

Asigurarea medicala de calatorie in strainatate se imparte in doua categorii: turist, mai ieftina, si interes de serviciu, mai scumpa. Pretul este in functie de durata si scopul calatoriei, de zona geografica si de virsta asiguratului.

Pretul unei asigurari porneste de la 150.000 de lei si ajunge pina la citeva milioane", sustine Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

„E drept, aceasta asigurare nu este necesara, daca Romania are incheiata o conventie referitoare la serviciile medicale cu tara respectiva", mai spune Andriescu, acesta adaugind Turcia pe lista tarilor unde nu este necesara asigurarea de calatorie.

Ce ofera, de fapt, asigurarea

Prin asigurarea medicala de calatorie in strainatate se ofera turistului roman in tara unde calatoreste asistenta medicala, transport medical pina la centrul spitalicesc cel mai apropiat de locul accidentului (si adecvat cazului respectiv) sau pina la domiciliul asiguratului din tara sa de rezidenta.

Tot in aceasta asigurare intra plata cheltuielilor medicale, farmaceutice, chirurgicale si de spitalizare ocazionate de producerea evenimentului asigurat. De asemenea, se mai asigura repatriere sanitara si repatrierea corpului in caz de deces.

Cit costa

Marea intrebare a cititorilor nostri se refera cu siguranta la cit costa in fapt aceasta asigurare.

A da acum un raspuns sigur este greu de spus, deoarece, in momentul in care se calculeaza pretul unei asigurari pentru un turist, se ia in calcul limita asigurarii (10.000 de dolari, 20.000 de dolari etc.), virsta asiguratului (cu cit este mai inaintat in virsta cu atit asigurarea este mai scumpa), tara de destinatie (tarile limitrofe Romaniei, Uniunea Europeana, SUA, Canada etc.) si, nu in

ultimul timp, durata asigurarii (porneste de la doua zile la un an). Un pret orientativ face ca o asigurare medicala pentru un turist, care pleaca o saptamina in tarile din Uniunea Europeana, sa coste minimum 200.000 de lei, iar pentru un an ea ajunge la citeva sute de euro.

Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) arata ca in 2004 romanii au cheltuit pentru asigurarile de sanatate 297 de miliarde de lei, marea majoritate a banilor provenind din asigurarile de calatorie. Pentru 2005, sperantele sint foarte mari.

Probleme la granita

Romanii care merg in excursie in strainatate trebuie sa aiba asigurare medicala. In cazul in care nu are incheiat un contract de asigurare de sanatate cu o societate, persoana poate opta pentru o asigurare valabila in perioada sejurului. Daca nu are acest act excursia se poate incheia la punctul de frontiera.

„Noi trebuie sa-l informam ca are nevoie de asigurare, pentru ca daca nu are, poate fi intors de la granita", spune Nicolae Demetriade, presedinte Happy Tour. Astfel de cazuri s-au inregistrat, mai ales in rindul celor plecati la munca in tarile din Uniunea Europeana. Actele acestora sint verificate temeinic, iar lipsa asigurarii este un bun motiv pentru ca acestia sa fie trimisi acasa.

Trebuie spus ca asigurarile standard sint valabile doar in cazul unor probleme de sanatate aparute in timpul sejurului. Nu se vor deconta cheltuielile pentru afectiunile cronice, pentru care se incheie un alt tip de asigurare, mai scumpa. Pretul difera de la societate la societate. Si virsta conteaza in stabilirea pretului unei asigurari.

Atentie la societatea de asigurari

Alegerea societatii de la care se achizitioneaza asigurarea trebuie facuta cu grija, deoarece pot sa apara unele probleme. Este posibil ca decontarea cheltuielilor medicale pentru tratarea asiguratului sa se efectueze cu intirziere, insa operatorii de turism nu considera ca exista riscul ca societatea sa nu plateasca serviciile.

„Pina acum nu am auzit de cazuri in care societatea de asigurari sa nu deconteze cheltuielile. Intr-un astfel de caz s-ar ajunge in instanta, si cistig de cauza ar avea asiguratul", considera Marcel Badescu, presedintele de onoare al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Utilitatea asigurarilor de sanatate s-a putut vedea in cazul unor turisti care au avut probleme.

„Au fost cazuri in care au fost necesare operatii complicate. A fost un turist care a facut o operatie in strainatate si a stat acolo nu mai putin de trei luni. Cheltuielile au fost decontate", spune Mircea Draghici, secretar executiv al ANAT. Contravaloarea serviciilor medicale poate sa fie de ordinul miilor de euro.

Daca nu are un astfel de document, turistul va trebui sa-si plateasca singur spitalizarea. •

Dragoste cu sila in spatiul Schengen

Necesitatea asigurarilor de sanatate a fost inteleasa cu greu de turistii romani care plecau in strainatate. In primii ani de dupa evenimentele din 1989, acest produs nu exista pe piata. „Mergeam in strainatate si vedeam ca acolo era ceva normal.

Am incercat sa vedem cine poate sa faca acest lucru si in Romania, insa nu a fost nimeni interesat", spune Marcel Badescu, presedinte de onoare al ANAT, cel care a infiintat prima agentie de turism particulara din Romania. In 1994 au inceput sa se vinda asigurari de sanatate, insa turistii nu se aratau interesati sa le cumpere, in primul rind din cauza lipsei informatiilor despre acestea.

Cererea a crescut spectaculos citiva ani mai tirziu. Nu din cauza constientizarii necesitatii acestora, ci din cauza ca li se impunea. „Incepind din anul 1998, ambasadele au inceput sa acorde viza numai celor care aveau asigurare, pentru ca daca cineva se imbolnavea acolo intra in responsabilitatea spitalului de stat.

In prezent, in spatiul Schengen, de exemplu, este obligatoriu sa ai asigurare", spune Marcel Badescu.

Valentin Baesu, Dan Odagiu