Societatile de distributie a energiei nu au voie sa cumpere electricitate din import pe care sa o furnizeze consumatorilor captivi, adica populatiei, chiar daca aceasta este mai ieftina decit cea de pe piata interna.

„Ministerul Economiei, in calitate de proprietar al Electrica, a interzis societatii sa importe energie pentru a acoperi consumul captivilor", a spus presedintele Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicoale Opris.

Cind i s-a amintit ca doua dintre cele opt distributii sint acum private, Opris a spus ca „daca exista in tara energie pentru consumatorii captivi, nu vad rostul importurilor".

De la 1 iulie, 80% din piata de electricitate va fi liberalizata, in sensul ca toti consumatorii industriali isi pot negocia tarifele si furnizorul de electricitate. Consumatorii casnici sint singurii care ramin abonati la societatile Electrica.

Tarifele sint si mari, si confidentiale

Secretarul de stat din Ministerul Economiei Victor Alesandru a spus ca, odata cu deschiderea pietei, va exista o presiune din ce in cea mai mare a importurilor, avind in vedere ca, la granitele Romaniei, exista energie la preturi de 22-28 de dolari MWh.

Insa, momentan, autoritatile nu permit societatii Electrica sa cumpere aceasta energie pentru a o distribui populatiei, desi ea este mult mai ieftina decit „cosul" energiei producatorilor romani, platita de populatie la preturi reglementate. Ceea ce inseamna protejarea mascata a producatorilor romani, mai ales a celor din sectorul termo.

Mai mult, Opris a spus ca nu vor mai fi facute publice nici macar preturile reglementate ale producatorilor romani, ci doar pretul final (productie plus transport, distributie si furnizare) pentru ca astfel s-ar incalca regulile pietei. Asadar, romanii nu vor mai avea voie sa stie cit costa, de exemplu, energia produsa de Termoelectrica.

Chiar si apa e scumpa

Pretul de 22 de dolari este mult mai mic decit cel al tuturor producatorilor din Romania, chiar mai mic decit cel al Hidroelectrica, societate care are un tarif reglementat de 700.000 de lei MWh, adica 24 de dolari.

Centrala de la Cernavoda are un pret de 35,5 dolari, cele trei complexe energetice vind catre Electrica cu preturi intre 36 si 43 de dolari, iar celelalte centrale termo-electrice au preturi mult mai mari. Iar cel putin 20% din toata productia lor de electricitate este livrata populatiei la aceste preturi.