Unul dintre liderii mondiali in asamblarea componentelor electronice, Solectron Romania, a concediat sute de angajati, facind profit de pe urma acestei masuri. In cele din urma a reangajat o parte dintre ei.

In primavara, sub pretextul reducerii comenzilor, noul manager a negociat cu sindicatul concedierea a 700 de angajati. Luna aceasta, societatea a blocat restructurarea si a inceput sa aduca muncitori pe posturile ramase libere. Angajatii si sindicatul acuza conducerea ca totul a fost o „inginerie" de personal pentru cresterea profitului.

„Indicatorii economici ai acestui an sint fara precedent in istoria Solectron Romania. Dar nu sint un rezultat al cresterii productivitatii sau managementului. Tot profitul s-a facut pe spatele celor care au fost dati afara si prin smecherii de personal", sustine Lucian Malea, lider de sindicat.

O adresa din 10 iunie, semnata de directorul de personal Liana Brasoveanu, anunta ca s-a stopat programul de restructurare si ca o parte dintre fostii angajati revin ca „temporari". Liderul sindical spune ca de fapt nu sint fostii angajati si ca de aici pleaca intregul conflict. „Practica aceasta nu este legala. Conform legii, timp de 12 luni nu pot aduce alti oameni pe posturile desfiintate.

Intr-adevar, responsabilitatea platii impozitelor revine firmei care intermediaza aducerea muncitorilor. Am stabilit o intilnire cu liderul de sindicat, care ne-a reclamat aceste lucruri", declara Cornelia Corescu, inspector-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis.

Gianluca Testa, directorul Solectron Romania, spune ca firma sa respecta legislatia romana si ca au fost facute reangajari din rindul celor concediati in martie. „Daca legile romanesti spun ca trebuie sa oprim la culoarea rosie a semaforului, atunci asa facem. Solectron respecta legislatia romaneasca, fie ca ea este buna sau rea.

Am incercat sa angajam dintre oamenii vechi, dar nu i-am putut obliga sa se intoarca la lucru", spune Testa.