Cel mai curat aer din Romania se gaseste in statiunile din judetele Harghita si Covasna. Daca in urma cu citiva ani, statiunile din Prahova sau Brasov se laudau cu lipsa poluarii, acum lucrurile s-au schimbat.

Localitatile din Harghita si Covasna au cel mai curat aer. Statiunile din aceste regiuni sint pentru romani piciorul de plai care ofera acea gura zdravana de aer curat de care locuitorii multor orase au uitat cu desavirsire in ultimii ani.

Potrivit datelor furnizate de agentiile regionale de protectie a mediului, prin intermediul rapoartelor anuale pe care le intocmesc specialisti din fiecare judet, Harghita si Covasna sint judetele cotate cu cel mai curat aer din Romania.

Masuratorile au demonstrat ca aerul din centrul tarii inregistreaza valori insignifiante in ceea ce priveste poluantii chimici, 2% pentru bioxid de sulf, 1% dioxid de azot, 10% amoniac. In medie, in aceste zone, indicii de poluare se invirt in jurul valorii de 0,07.

„Rezultatele favorabile nu se datoreaza doar industrializarii slabe din zona, ci si faptului ca aceste doua judete sint acoperite de paduri in proportie de aproximativ 40%, zonelor verzi din orase li se acorda o atentie speciala, iar deseurile beneficiaza de un tratament pe categorii", sustine Vasile Minecuta, reprezentantul Agentiei de Protectie a Mediului Covasna.

Crestere in turism

Dupa masuratorile celor de la Agentia de Protectie a Mediului, cele mai nepoluate statiuni din cele doua judete sint: Praid, Borsec, zona Tusnad Bai, zona de linga Lacul Sf. Ana, Cheile Bicazului si zona de la Cheile Varghisului. Autoritatile locale sustin ca de la an la an, numarul turistilor creste, unul dintre motive fiind tocmai aerul curat.

„In 2004, am avut o cifra de aproximativ 270.000 de turisti. A fost o crestere semnificativa fata de ce aveam inainte", ne-a declarat primarul din Praid, Bucur Alexandru.

O cifra asemanatoare figureaza si pentru Statiunea Covasna, insa primarul de aici, Zsuffa Levente, recunoaste ca „majoritatea sint pensionari, oameni care vin sa se trateze, nicidecum turisti mai instariti, tineret nici atit, asta pentru ca nu avem ce sa le oferim in afara de aer si apa".

Aer greu in Prahova si Brasov

Pe locul trei in topul judetelor cu cel mai curat aer se afla Mures, unde indicii privind factorii de poluare sint la fel de scazuti ca si in Harghita si Covasna. In schimb, daca in urma cu citiva ani, statiunile din judetele Prahova si Brasov aveau cel mai curat aer, acum lucrurile s-au schimbat.

Judetele Prahova si Brasov, puternic industrializate si, mai nou, masiv defrisate in favoarea constructiilor de vacanta, au incetat de mult sa mai ofere turistilor remedii curative legate de aerul nepoluat. De cealalta parte, amatorii de distractie la malul marii nu au decit sa faca abstractie de cifrele ridicate ale indicilor de poluare din judetul Constanta. In aceasta zona, indicele de poluare este de 0,5.