Condamnarea "ferma" de catre presedintele Traian Basescu a Tratatului Ribbentrop-Molotov a creat senzatia unei initiative diplomatice venite din senin, fara o "pregatire" prealabila, sau fara a fi ocazionata de un eveniment ori o declaratie a partii ruse.

Ca nu este asa o dovedeste un interviu cu ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, difuzat pe 19 iunie de Agentia de stiri Rusia la zi si preluat, pe 21 iunie, de Ziua.

In acel interviu, Aleksandr Tolkaci a facut citeva declaratii ce pot indica o "coliziune" de interese cu opiniile Administratiei Prezidentiale.

Analistul politic Cristian Pirvulescu considera ca initiativa presedintelui Traian Basescu poate fi privita ca o reactie la politica Federatiei Ruse de recistigare a controlului in spatiul fostei URSS si ca o dovada a "relatiilor racoroase" dintre Rusia si Romania.

In interviul difuzat de Agentia "Rusia la zi", ambasadorul rus la Bucuresti afirma, in legatura cu Pactul Ribbentrop-Molotov, ca "Rusia si-a exprimat deja de repetate randuri pozitia cu privire la pactului Molotov-Ribbentrop astfel incat exista toate motivele sa se considere ca la nivel de stat aceasta problema este inchisa.

Cu atat mai mult, cu cat revenirea la examinarea acestui document nu poate sa aiba nici o consecinta practica nici pentru Rusia, nici pentru Romania".

De asemenea, E.S. Aleksandr Tolkaci a mai declarat ca " Congresul Deputatilor Poporului URSS din 24 decembrie 1989 a condamnat atat pactul Ribbentrop-Molotov, cat si protocolul secret la el. Gata. In ceea ce priveste statul nostru, aceasta problema este inchisa si oricate insinuari pe aceasta tema si oriunde ar aparea, pentru noi aceasta chestiune este inchisa".

Cu o saptamina dupa aparitia acestor declaratii, presedintele Traian Basescu a condamnat "ferm" Pactul Ribbentrop-Molotov, care - se arata in comunicatul Presedintiei - "a condus la anexarea Basarabiei si a nordului Bucovinei de catre URSS".

Este vorba despre o initiativa singulara in istoria recenta a Romaniei, Basescu fiind primul sef de stat roman care pune punctul pe i in privinta acestui pact.

Cu aceasta ocazie, Basescu a lasat sa se intrevada o despartire neta de pozitia oficiala a Federatiei Ruse, exprimata public si de presedintele Vladimir Putin, si de ambasadorul la Bucuresti, care considera ca Federatia Rusa nu are a da inca o data socoteala despre pactul care a smuls Romaniei Basarabia si Bucovina de Nord.

Ialta 2 - criticata de ambasadorul Federatiei Ruse

O alta declaratie interesanta a ambasadorului rus la Bucuresti este legata de initiativa Georgiei si Romaniei de a organiza, ca un simbol al reparatiei morale, o noua Conferinta de la Ialta.

Acea initiativa, dezvaluita in premiera in Romania de Hotnews.ro, a determinat o reactie dura din partea lui Aleksandr Tolkaci. Acesta a spus ca "este o initiativa de conjunctura, ca un fluture efemer, nu este ceva serios... n-as vrea sa folosesc niste expresii nediplomatice, dar aceasta idee este una fara continut".

La nivel diplomatic, aceste declaratii sint considerate extrem de dure de catre experti. Desi, timp de o saptamina, interviul acordat de ambasadorul Federatiei Ruse nu a stirnit nici o reactie oficiala, iata ca Traian Basescu a dat o replica la fel de dura, prin comunicatul oficial remis presei marti.

Relatii "racoroase" intre Federatia Rusa si Romania

Analistul politic Cristian Pirvulescu, presedintele APD, considera ca mesajul public de condamnare a pactului Ribbentrop - Molotov de catre Presedintie poate fi considerata o replica la afirmatiile ambasadorului rus la Bucuresti.

Pirvulescu ne-a declarat ca, in acest moment, Federatia Rusa a sesizat slabirea energiilor asa-ziselor revolutii portocalii din spatiul ex-sovietic, si se pregateste de o ofensiva sustinuta pentru a-si recistiga influenta in acest spatiu.

"Din acest motiv, se observa o racire a relatiilor dintre Bucuresti si Moscova, iar gestul presedintelui Traian Basescu poate fi considerat ca o repozitionare a Romaniei in aceasta chestiune", a spus presedintele APD.

"Basescu incearca sa aduca aminte Rusiei ca este mostenitoarea URSS, si ca trebuie sa-si asume aceasta mostenire, nefasta pentru Romania. Initiativele Romaniei si Georgiei incep sa fie tot mai singulare, in conditiile in care Moldova si Ucraina si-au indulcit tonul critic la adresa Federatiei Ruse".