"Afara armata rusa", "Jos ocupantii", sau "Chisinau – cuib al separatismului imperialist" – acestea au fost numai cateva dintre lozincile scandate marti, 28 iunie, la actiunea de protest organizata in fata Ambasadei Rusiei la Chisinau.

Pichetarea reprezentantei diplomatice sovietice in capitala basarabeana a fost organizata de Asociatia deportatilor si detinutilor politici din Moldova, Asociatia pentru lichidarea consecintelor Pactului „Ribbentrop-Molotov" si Partidul Liberal si a intentionat sa atraga astfel atentia asupra semnificatiei zilei de 28 iunie in istoria Basarabiei.

Cei prezenti la manifestatie au intonat imnul Romaniei, "Desteapta-te romane", au fluturat drapeluri nationale si au numit ziua de 28 iunie a tristului an 1940 o "zi neagra a poporului roman".

"Actiunea de marti este un protest fata de mentinerea ilegala a armatei ruse, de ocupatie, pe teritoriul Republicii Moldova, fata de politica presedintelui acestei tari, Vladimir Putin si a Guvernului Rusiei" a declarat presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Ghimpu a acuzat conducerea comunista de la Chisinau ca ar contribui la faptul ca tot mai putini oameni cunosc importanta zilei de 28 iunie. "Comunistii mai degraba marcheaza ziua nasterii si a mortii lui Lenin" a mai spus Ghimpu.