Politica fiscala trece, in 2006, la impozite indirecte

de     Capital
Miercuri, 29 iunie 2005, 0:00



Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, anunta saptamana trecuta ca lucreaza la finalizarea unei strategii fiscale pentru urmatorii patru ani, singura informatie dezvaluita de catre oficialul roman fiind cea legata de majorarea cotei de TVA de la 19% la 22%.

Nu putem intelege de ce ministrul Popescu a evitat prezentarea continutului viitoarelor prevederi legislative, in conditiile in care principiul stabilitatii fiscale si cel al obligativitatii anuntului, cu sase luni inainte, a schimbarilor de taxe si impozite sunt prevazute chiar in Legea codului fiscal.

Ca urmare, ministrul Finantelor ar fi putut primi, din partea mediului de afaceri, o bila alba macar pentru respectarea acestor principii, daca pentru propunerile legate de viitorul fiscal al economiei romanesti nu prea exista sanse.

„Impozite directe micsorate si cele indirecte majorate – este o politica al carei scop este stimularea mediului de afaceri si cresterea puterii de cumparare", afirma ministrul Finantelor. Asadar, anul viitor vor domina intentiile fiscale ale Ministerului Finantelor, constrangerile bugetare cerute de FMI si promisiunile electorale din anul 2004.

La primul capitol, cel privitor la strategia fiscala propusa de Ministerul Finantelor, cel mai dureros anunt este cel legat de majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 22%, dar, surpriza, si cresterea cotei reduse de la 9% la 11%.

Mai mult, ministrul Popescu considera ca turismul nu mai reprezinta un domeniu prioritar si propune eliminarea cotei reduse de TVA de 9% aplicata pana in prezent la cazarea in cadrul sectorului hotelier, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping. Ca urmare, incepand cu 2006, aceste servicii vor „beneficia" de o majorare a cotei de TVA cu 12%, de la 9% la 22%.

Ca o motivatie la majorarea TVA, atat ministrul Finantelor, cat si delegatia FMI considera ca „este nevoie de marirea veniturilor bugetare pentru a asigura cresterea cheltuielilor cu infrastructura, cu angajamentele luate pentru integrarea in UE, inclusiv contributia la bugetul european, cheltuielile cu sanatatea si recalcularea pensiilor".

Tot de la anul, micii intreprinzatori vor avea nevoie de minimum cinci angajati pentru a infiinta o microintreprindere, fata de minimum unul cat este in prezent. „Voi trece la categoria IMM, cu impozitare pe profit.

Dupa ultimele modificari in legislatie, nu mai este interesant sa fii microintreprindere", spune Adriana Deacu, proprietara unei mici companii care se ocupa cu intermedierea contractelor de asigurari. Ea spune ca aceasta lovitura finala data microintreprinderilor era de asteptat, dupa majorarea impozitului pe venit si a celui pe dividende.

„In urma majorarii impozitelor, sunt hotarata sa fac acest pas", mai spune Adriana Deacu. La capitolul accize, strategia fiscala prevede respectarea calendarului de armonizare a nivelului convenit cu Uniunea Europeana, iar taxele vamale se vor elimina pe parcursul integrarii Romaniei in UE.

Pentru impozitele directe, politica Finantelor este blanda, ba chiar se doreste actualizarea, inca de la anul, a deducerilor acordate persoanelor fizice la plata salariilor. Astfel, acestea vor fi majorate luandu-se in calcul o rata a inflatiei de 6,5%. Deducerea minima de 2.500.000 lei va ajunge 2.700.000, iar cea maxima va creste de la 6.500.000 lei la 7.000.000 lei.

In cazul impozitului pe profit, nu este propusa nici o modificare a cotei sau a procedurilor de aplicabilitate. Singurele prevederi se refera la cele convenite deja cu Uniunea Europeana, si anume eliminarea facilitatilor din zonele libere sau defavorizate dupa integrarea in UE.

Ultima modificare fiscala se refera la diminuarea contributiilor sociale platite de angajator cu 2% in 2006, cu acelasi procent in 2007 si 2008 si cu 3% in 2009.

Dupa analizarea noutatilor fiscale propuse de Ministerul Finantelor, putem constata ca ceea ce va fi prezentat mediului de afaceri nu va fi o strategie, ci vor fi masuri pentru majorarea veniturilor la buget, respectiv cresterea impozitelor indirecte. Documentul nu contine planuri referitoare la promovarea unor domenii, nu exista strategii de atragere a investitiilor straine.

In anul 2006, cresterea fiscalitatii nu va atinge doar impozitele indirecte – TVA si accize - ci si impozitele directe. Astfel, bugetul de stat se va petici si cu banii care vor veni din majorarile, prevazute deja in Codul fiscal, ale cotelor impozitelor directe de la 10% la 16%: castiguri din dobanzi, din tranzactii mobiliare si din tranzactii imobiliare.

Din majorarile impozitelor directe aplicabile de la 1 iunie 2005, Finantele au estimat ca bugetul pe acest an castiga in jurul a 3.200 de miliarde de lei. Acordul cu FMI, incheiat saptamana trecuta, isi va pune amprenta anul viitor mai ales prin impunerea unui deficit bugetar de 0,5% din PIB, dar si prin limitarea cheltuielilor de personal la 5% din PIB.

„In urmatoarele 18 luni, vor fi blocate cresterile salariale si noile angajari, cu exceptia cazurilor referitoare la aderarea la UE, nu se vor acorda viitoare sporuri salariale si se va renunta, cel mai probabil, la majorarea de salarii in sectorul bugetar din aceasta toamna", a declarat ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

Asadar, anul viitor va fi un nou an de constrangeri, mai ales in sectorul public, si asta pentru ca, asa cum afirma ministrul Ionut Popescu, „sectorul de stat trebuie sa se restranga si sa faca loc sectorului privat".

Propunerile fiscale ale Finantelor pentru 2006-2009

• Reducerea contributiilor sociale platite de angajator cu 2% in perioada 2006-2007 si cu 3% in anul 2008
• Majorarea cotei standard de TVA la 22%
• Majorarea cotei reduse de TVA la 11%
• Aplicarea unei cote de TVA de 22% la cazarea in hoteluri si la inchirierea terenurilor amenajate pentru camping (beneficiau de cota redusa de TVA de 9%)
• Obligativitatea angajarii a cinci salariati pentru infiintarea unei microintreprinderi (pentru a infiinta o microintreprindere era obligatoriu angajarea unui singur salariat)
• Majorarea deducerilor personale cu 6,5%
• Majorarea accizelor la mijlocul anului, conform calendarului convenit cu UE.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


325 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by