IREX si USAID

Raport: presa romaneasca - singura din regiune aflata in cadere

de     EurActiv.ro
Joi, 30 iunie 2005, 0:00Un raport arata ca mass media din tarile sud-est europene sunt foarte aproape de a functiona in mod adecvat. Dintre cele 20 de tari studiate, Romania este singura tara din SEE ale carei scoruri s-au inrautatit din 2001.

Majoritatea tarilor din sud-estul Europei aflate in tranzitie au facut progrese in ceea ce priveste dezvoltarea mijloacelor de informare in masa profesioniste si independente, arata un nou raport al IREX. Insa mai este un drum lung pana cand mijloacele de informare in oricare dintre aceste tari vor functiona in mod adecvat, potrivit Indexului de Sustinere a Mass Media (MSI) pentru 2004.

Este singurul studiu care examineaza in mod critic intregul sector media in fiecare dintre tarile examinate, in ceea ce priveste realizarile din punctul de vedere al cinci obiective compexe: libertatea de exprimare, standardele de calitate, pluralitatea surselor de stiri, capacitatea de sustinere a afacerilor si institutiile sprijinitoare.

Schimbarile democratice au permis majoritatii tarilor din sud-estul Europei (SEE) sa faca progrese in ultimii ani in ceea ce priveste dezvoltarea mass media profesioniste si independente, arata un nou studiu. Insa mass media nu se pot sustine pe deplin in nici una dintre tari, potrivit Indexului de Sustinere a Mass Media (MSI) 2004.

Dat publicitatii de catre Consiliul International pentru Cercetare si Schimb (IREX) la data de 16 iunie, raportul ofera o analiza calitativa si cantitativa a dezvoltarii mass media in 20 de tari din sud-estul Europei si Eurasia din 2001 pana in 2004. Acesta a fost pregatit in cooperare cu USAID.

Este singurul studiu care examineaza in mod critic intregul sector media in fiecare dintre tarile examinate, in ceea ce priveste realizarile din punctul de vedere al cinci obiective compexe: libertatea de expresie, standardele de calitate, pluralitatea surselor de stiri, capacitatea de sustinere a afacerilor si institutiile sprijinitoare.

Folosind informatii detaliate de la profesionisti locali si internationali din domeniul mass media, raportul ofera clasamente pentru fiecare tara pe baza scorurilor de la 0 la 4 pentru fiecare dintre cei intre sapte si noua indicatori pentru fiecare obicetiv. Se calculeaza apoi o medie din mediile tuturor indicatorilor pentru a se obtine un singur scor general pentru fiecare obicetiv.

Din scorurile obiective se obtine o medie care ofera un scor general pentru intreaga tara.

Tarile care au un scor general intre 0 si 1 sunt considerate a fi "incapabile de sustinere, impotriva presei libere". Acestea nu indeplinesc, sau indeplinesc in mod minim obiectivele. Un scor de 1-2 a fost acordat tarilor care sunt descrise ca avand un sistem "nesustinut, mixt", in timp ce acealea cu scoruri generale de 2-3 se incadreaza in grupul "aproape sustinut". Tarile cu un scor intre 3 si 4 sunt considerate a avea un sistem "sustinut".

Scorurile medii ale tuturor tarilor din SEE pentru toate obiectivele se gasesc intre 2 si 3 puncte, ceea ce le plaseaza in grupul "aproape sustinut". Potrivit definitiei data de IREX pentru tarile din aceasta categorie, acestea "au facut progrese in indeplinirea anumitor obiective, cu normele legale, profesionalismul si mediul de afaceri sprijinind mass media independente.

Progresele au supravietuit schimbarilor de guverne si au fost transpuse in legi si in practica. Insa s-ar putea sa fie nevoie de mai mult timp pentru a putea asigura faptul ca aceasta schimbare va rezista in timp si ca aceasta crestere a profesionalismului si mediului de afaceri mass media pot fi sustinute".

Cu un scor mediu pentru toate obiectivele de 2,82, Croatia se clasifica pe primul loc intre cele 20 de tari in 2004, insa a alunecat inapoi cu 0,01 puncte de index comparativ cu anul anterior. Bulgaria si Macedonia urmeaza, cu 2,56, respectiv 2,53.

Cu 2,02, Albania are cel mai scazut scor dintre toate tarile SEE, insa se clasifica mai bine decat cele 10 foste republici sovietice, incluzand Rusia si Ucraina.

"Tendintele inregistrate din 2001 pana in 2004 arata efectele pozitive ale schimbarilor democratice care au potentialul de a promova libertatile mass media in regiune," arata IREX intr-un comunicat de presa care anunta publicarea raportului.

"Alte tendinte dezvaluie rezultatele daunatoare ale auto-cenzurii si presiunii politice pe masura ce mass media independente din Asia centrala se lupta sa se dezvolte in acelasi ritm cu cele din Europa de sud-est."

In ceea ce priveste obiectivele individuale, Croatia se claseaza pe primul loc in ceea ce priveste libertatea de expresie, pluralitatea surselor de stiri si administrarea afacerilor, in timp ce Bulgaria se claseaza pe primul loc la jurnalismul profesionist si institutiile sprijinitoare.

Cu un scor de 2,02 insa, se claseaza doar pe locul 10 in ceea ce priveste libertatea de expresie si pe locul 7 in ceea ce priveste pluralitatea surselor de stiri.

Dintre cele 20 de tari studiate, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Muntenegru si-au crescut scorurile medii cel mai mult din 2001. Serbia a inregistrat de asemenea o imbunatatire substantiala, de la 1,86 in 2001 la 2,46 in 2004, desi cele mai recente rezultate arata ca au existat si regrese comparativ cu anul trecut, cand scorul a fost de 2,52.

Romania este singura tara din SEE ale carei scoruri s-au inrautatit din 2001, scazand cu 5,6%. Cele mai semnificative schimbari negative au aparut in zona jurnalismului profesionist, pluralitatii surselor de stiri si administrarii afacerilor.

"Tendintele negative identificate de comisia MSI in 2002 si 2003 au continuat si in 2004," arata raportul despre Romania. "Deosebit de acuta este reducerea pluralitatii mijloacelor de informare aflate la dispozitia romanilor. Aceasta tara a facut unele progrese in stabilirea normelor legale ale libertatii de exprimare prin modificarea Codului Penal in privinta responsabilitatii si calomniei.

Insa comisia MSI a remarcat faptul ca mijloacele de informare in masa independente sunt subventionate de stat prin publicitate platita de bugetul de stat prin contracte care sunt acordate in mod arbitrar," adauga raportul, exprimand ingrijorare de asemenea cu privire la alte practici negative din tara, cum ar fi "auto-cenzura, partizanatul in mass media de stat si lipsa de transparenta in privinta celor care detin mijloacele de informare in masa".

Romania nu este insa un caz izolat. Auto-cenzura si relatarile politizate din mass media sunt obstacole persistente in calea dezvoltarii in aproape toate tarile examinate, arata IREX.

"Una dintre cele mai raspandite tendinte negative in tarile examinate este sectorul judiciar slab si nejunsurile grave in implementarea efectiva a legislatiei menite, cel putin teoretic, sa protejeze libertatea de exprimare si sa reglementeze in mod corect si transparent activitatea mass media," arata raportul.

Desi multe dintre aceste tari au adoptat legi bune, nu au reusit, in mare masura, sa le puna in practica.

"De fapt, scorul mediu pentru aceasta categorie este 1,94, indicand implementarea insuficienta a legilor cu privire la mass media in 2004," adauga studiul, subliniind ca problemele in implementarea legislatiei cu privire la libertatea de exprimare au existat intr-o forma sau alta in toate tarile, cu exceptia Croatiei.

"Dupa cum au demonstrat evenimentele dramatice din Georgia si Ucraina, exista o legatura puternica intre mass-media libere si un guvern democratic," observa presedintele IREX Mark Pomar in raportul sau. "MSI este un instrument unic pentru analizarea situatiei mass-media independente si, in decursul acestui proces, dezvolta indicatori importanti ai schimbarii politice."

IREX este o organizatie internationala non-profit, cu sediul la Washington, care este specializata in educatie, mass-media independente, dezvoltarea Internetului si programe pentru societatea civila. Infiintata in 1968, in momentul de fata implementeaza 40 de programe in peste 50 de tari, avand birouri in 17 tari din Europa, Eurasia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Statele Unite.

de Svetla Dimitrova, din Sofia


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


75 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by