FRINA. Organizatorii Turului Frantei incearca sa-i puna bete in roate lui Lance, eliminind din programul de anul acesta unele etape in care americanul era imbatabil.

Scapat miraculos de o tumora care a izbucnit intr-un testicul si i-a afectat, ulterior, plaminii si creierul, Lance Armstrong s-a sculat - la propriu - din morti si a revenit in competitii, cistigind Turul Frantei in fiecare an din 1999 incoace.

La 33 de ani, rutierul texan e pregatit pentru a stabili un record incredibil, incercind sa cistige pentru a saptea oara, desi i se impotrivesc organizatorii (care au eliminat multe din etapele la care Lance excela - cele din munti si contratimpurile individuale) si o lista de detractori (care il acuza de dopaj).

Playboy: Dupa ce ti se scoate un testicul, cel care ramine sta unde era sau se muta la mijloc?

Lance Armstrong: Sta la locul lui. Al meu a stat pe partea stinga. Partea proasta e ca produce mai mult testosteron. Din 1996, am concentratia de testosteron foarte mica si nu pot face nimic pentru ca e o substanta interzisa. Trebuie sa astept pina ma retrag.

Nu e vorba de apetitul sexual, ci de oase - mi-e teama de osteoporoza. Apetit sexual inca am (zimbeste)

Playboy: Ce efecte secundare a avut chimioterapia?

Lance Armstrong: Primul medicament pe care l-am luat imi afecta plaminii. Imi trebuia altceva, daca voiam sa mai concurez. Acum nu mai am nimic, pare-se, in afara de sterilitate. S-ar putea sa-mi recapat fertilitatea, dar nu e sigur. De aceea, in 1996, mi-am dat la pastrare o mostra de sperma.

Nu stiu citi spermatozoizi sint acolo - vreo zece milioane, poate. Imi amintesc ca nu mi-a placut deloc cind am "donat" sperma. Asta era cu doua zile inainte de operatie. N-am avut de ales. N-aveam sotie si pe nimeni cu care sa pot avea copii.

A fost nasol, dar acum am trei copii minunati si nu-mi pare rau ca mi-am frecat-o in laboratorul ala din San Antonio.

Playboy: Se dau reviste pentru "inspiratie", nu?

Lance Armstrong: Da, dar nu cred ca erau Playboy. Revista Playboy nu e pentru asta, ea se poate citi, de aceea sintem acum, aici. Pentru asa ceva sint niste publicatii speciale, cu mult mai "grele".

Program de 15 milioane $ pe an

Playboy: Citi ciclisti folosesc substante anabolizante?

Lance Armstrong: Nu stiu. Echipa noastra este formata din 28 de oameni. Daca unul dintre noi face prostii, mergem toti acasa si se duce dracului tot programul nostru de 15 milioane de dolari pe an. Nimeni nu vrea asta. In ultimii sapte ani am fost testat de vreo 200 de ori si toate testele au fost negative.

Playboy: Pugilistii nu fac sex inainte de un meci, dar Turul Lance Armstrong: Frantei dureaza aproape o luna. Cum te descurci?

Nu prea e vorba de sex in timpul turului. Antrenorii ar prefera sa nu facem sex tot anul, daca s-ar putea.

Playboy: Antrenorul tau, Chris Carmichael, a declarat ca ai inima cu 30% mai mare decit normal...

Lance Armstrong: E mai mare de-atit, iar muschii mei produc mai putin acid lactic decit normal. Interesant e ca artera care coboara de la inima la picioare este de trei ori mai larga decit normal. Medicii au fost foarte uimiti.

Playboy: Cind erai bolnav, te-ai implicat in deciziile medicilor. Acum sfatuiesti toti pacientii sa faca asta.

Lance Armstrong: Trebuie sa intrebi si sa asculti parerea mai multor medici. E greu, pentru ca oamenii le sint loiali medicilor lor. Un diagnostic de cancer te devasteaza, iar pacientii dezvolta o legatura cu medicul care le da vestea. Pe de alta parte, trebuie sa actionezi conform propriului tau interes.

Trebuie sa te faci prieten cu farmacistul, cu asistentele, cu toti. E foarte important. In spital am invatat cum se construieste o echipa. Trebuie sa flatezi asistentele, pentru ca ai de-a face cu ele 90%, in vreme ce doctorii petrec cu tine doar 10%.

Ii e teama de infringeri

Playboy: Odata, la un antrenament in Franta, ai intrat direct intr-o masina care venea din sens opus...

Lance Armstrong: Lance Armstrong: Am luat-o din plin si bicicleta mi s-a desfacut in trei bucati, iar casca mi s-a indoit de asfalt. Soferul, un frantuz, era foarte nervos ca-i indoisem jaful de masina si ca stateam intins pe sosea cu vertebra C7 sparta. E foarte nasol sa te busesti intr-o cursa.

Prima saptamina din Tur e cea mai grea. Ai 200 de tipi care vor sa fie in frunte si sint foarte agresivi.

Playboy: Oamenii cred ca esti imun la frica.

Lance Armstrong: Doua lucruri ma sperie cind concurez. Primul e sa ma lovesc, dar nu e nici pe departe atit de grav ca al doilea, care e sa pierd. Daca esti prins intr-un carambolaj pe o portiune cu vint, in spatele unei gramezi de ciclisti, esti pa. Daca esti la mijlocul a 50 de oameni, nu le pasa cine esti.

Nu ii intereseaza daca ai cistigat Turul o data sau de sase ori.

Playboy: Ai zis cindva ca-ti place suferinta.

Lance Armstrong: Sint mai multe feluri de suferinta. De exemplu cind simti ca ti s-a golit rezervorul si ai in fata 100 de concurenti, suferi cumplit, dar cind bagi mare si auzi la radio ca aveai 10 secunde pina la cel mai mare rival al tau si acum ai 20, suferi, dar nu-ti mai pasa.

Nu mai simti acidul lactic din muschi si doar pedalezi din ce in ce mai repede.

Lance 2005, mai tare ca Lance 1999

Playboy: Ce s-ar intimpla daca ai concura acum contra lui Lance Armstrong din 1999?

Lance Armstrong: Daca sint in forma, cred ca Lance asta de astazi ar cistiga. Am mai multa experienta, o tactica mai buna, sint mai calm si am o echipa de zece ori mai buna. Ciclismul e un sport de echipa.

Sint etape de contratimp in care conteaza timpii intregii echipe, nu doar al tau, iar in pluton coechipierii te apara, te protejeaza si tin pasul cu tine.

Playboy: E vreun Tur al Frantei care ti-a ramas in mod special in memorie?

Lance Armstrong: Cel din 2001. A fost cea mai agresiva cursa a mea! A fost titlul pe care, probabil, l-am dorit cel mai mult si a fost cel mai misto. M-am prefacut obosit pe Alpe d’Huez si am recuperat doua minute pe care Ullrich le avea in fata. A fost cea mai buna zi a mea pe bicicleta.

Playboy: Acum esti mai rabdator decit Lance din 1999...

Lance Armstrong: Cel mai riscant lucru pe care poti sa-l faci e sa devii lacom. Inveti ca ai un rezervor si ca, daca tot arzi la combustibil, la un moment dat ramii fara. In 2000 am clacat si am pierdut o gramada de timp. Eram gata sa pierd titlul. Cu timpul iti poti da seama cind esti in zona rosie.

Uneori trebuie sa intri in zona asta, sa te fortezi, dar nu intotdeauna. Cel mai bine e cind mergi mai repede decit toti fara sa tragi de tine, fara sa consumi energia pe care ti-o rezervasesi pentru a doua zi.

Playboy: In Turul Frantei, liderul poarta un tricou galben. Ce se intimpla cu tricoul dupa o zi?

Lance Armstrong: Primesti unul nou in fiecare zi, dar mie imi place sa-l port pe primul. In ultima zi il dau jos si il pun bine. Am toate cele sase tricouri galbene atirnate pe perete. Daca n-ar fi in spatele unui geam, cred ca mi-ar muta nasul.

Cofidis l-a uitat pe patul de spital

Playboy: Daca mai cistigi un Tur, te retragi, o sa zaci pe o canapea si o sa te ingrasi?

Lance Armstrong: O sa fiu un maniac al fitness-ului, n-o sa-mi ies niciodata din forma.

Recordul de victorii este de sase. Nimeni n-a cistigat mai mult de cinci editii ale turului, nici macar Eddy Merckx (foto) sau Miguel Indurain.

Sase e deja enorm. E istorie curata. Chestia e ca intotdeauna se pot intimpla lucruri neplacute - un spectator nebun poate sa intre pe pista si sa-ti dea un pumn in gura...

Playboy: Asta i s-a intimplat lui Merckx in 1975, cind era gata sa cistige al saselea titlu.

Lance Armstrong: Exact. Multumesc lui Dumnezeu ca traim vremuri in care orice secunda e filmata si fotografiata. Macar cei care ar vrea sa faca asta isi dau seama ca nu au cum sa scape.

Playboy: Merckx ar fi cistigat al saselea titlu daca n-ar fi fost pumnul ala de cacat, iar anul urmator, in 1976, nu a mai cistigat. Daca o sa cistigi anul asta, o sa-i intreci cele sase titluri pe care, practic, le merita.

Lance Armstrong: Asa e. Corect e sa spunem ca a cistigat sase titluri, dupa cum, la fel de corect e sa spunem ca el e cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor si nu eu.

Playboy: Rutierul Greg LeMond, eroul tau din copilarie, care a cistigat trei Tururi, te face acum drogat. Care e relatia ta cu el?

Lance Armstrong: Nici una. Ce a facut in anii ‘89-’90 a fost fenomenal, dar acum nici nu mai merita mentionat... 12 milioane de oameni zic: "Mama, ce performanta!" apoi vine un idiot si spune: "Da, dar nu e chiar asa tare" si asta e mai puternica decit ce spuneau cei 12 milioane.

Playboy: Sponsorul tau francez, compania Cofidis, a facut o miscare proasta renuntind la tine in timp ce erai bolnav...

Lance Armstrong: Erau linga mine cind am aflat diagnosticul. Au spus: "O sa fim alaturi de Lance, o sa avem grija de el pina se va face bine si va cistiga din nou Turul Frantei". Dupa aceea s-au razgindit brusc.

Mai tirziu, dupa ce am cistigat o etapa in Turul Frantei, m-am dus la Cofidis si I-am spus directorului: "Asta e pentru tine!".