Directorul de Studii al Centrului pentru Politici Europene, Fraser Cameron, a explicat intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul" care sint riscurile pe care actuala situatie tensionata din Europa le implica pentru aderarea Romaniei.

In ce fel este influentata soarta aderarii Romaniei de situatia tensionata din Europa?

Fraser Cameron: Sub presiunea situatiei actuale, statele membre trebuie sa trateze cu maxima seriozitate toate statele care stau la rind pentru integrare, inclusiv Romania si Bulgaria. Cel mai mare risc este ca o tara sa blocheze ratificarea Tratatului de Aderare.

Mai intii, se poate cere activarea clauzei de salvgardare, iar apoi se poate spune ca agenda legislaturii este foarte incarcata, este o situatie delicata pentru Europa, nu pot ratifica acum... Sa nu uitam ca intre criteriile de la Copenhaga se afla si cel care se refera nu la capacitatea tarii candidate de a face fata aderarii, ci la capacitatea UE sa digere integrarea. Iar aceasta ar putea fi folosita drept scuza in actuala situatie de criza.

O astfel de atitudine nu ar fi perceputa ca radicala, nu ar prejudicia chiar imaginea tarii care ar initia un astfel de demers?

Sigur ca este o situatie extrema. Problema este insa ca nu exista un lobby pentru integrarea Romaniei si Bulgariei in UE. Daca Germania nu va ratifica Tratatul, de pilda, multe dintre celelalte state vor gindi "Bravo, Bundestag!". Nu va plinge nimeni dupa bietele Romania si Bulgaria.

Nimic nu e interzis in dragoste, razboi si extindere! Aminarea celor doua tari nu prezinta nici un risc pentru UE. Eu nu spun ca asta se va intimpla. Spun doar ca in actuala situatie, cind totul este volatil, nu se poate exclude nici o varianta.

Aminarea nu ar descuraja eforturile guvernelor din cele doua state?

Este adevarat ca ar putea duce la o crestere a infractionalitatii si coruptiei in Romania si Bulgaria. Pe de alta parte, daca intirzierea cu un an a aderarii face ca Romania sa cada in haos social, inseamna ca oricum nu era pregatita. Adevarul e ca exista coruptie si in statele membre, numai ca ele sint deja membre ale clubului si nu au de ce sa se teama.

Asa incit sa nu va faceti iluzii: aceste probleme vor continua chiar si dupa aderare; sa nu va imaginati ca se rezolva peste noapte.