In sumele platite de Romania catre bugetul Uniunii Europene, din momentul aderarii, intra si un procent din taxa pe valoare adaugata incasata in tara.

Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene va creste in varianta in care taxa pe valoare adaugata (TVA) se majoreaza, a declarat Ion Teodor, purtatorul de cuvint al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. "Romania trebuie sa-si plateasca, de la data aderarii, contributia la bugetul Uniunii.

O parte din aceasta contributie este platita, procentual, din incasarile din TVA. In varianta in care TVA creste de la 19 la 22%, si contributia Romaniei va creste", a mai spus Teodor. "Probabil ca ministrul Finantelor a uitat de acest lucru atunci cind a anuntat posibilitatea cresterii TVA", a precizat Teodor.

Asadar, in varianta in care TVA va creste cu trei puncte procentuale, o parte din sumele care vor intra suplimentar in bugetul Romaniei vor alimenta bugetul Uniunii Europene. Informatia a fost confirmata si de negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban. "In contributia noastra la bugetul Uniunii intra si sumele colectate din TVA", a declarat Orban.

El a apreciat insa ca influenta cresterii TVA in contributia totala va fi "destul de limitata, de citeva milioane de euro" si a spus ca Ministerul Finantelor se ocupa de aceste calcule.

Din pacate, cei de la Ministerul Finantelor n-au terminat inca de calculat cit vom plati in 2007. "La directia bugete inca se lucreaza la trainingul specialistilor care trebuie sa faca aceste simulari. Este o procedura foarte complicata, care se refera la fiecare tranzactie purtatoare de TVA", ne-au spus cei de la Serviciul de Presa al Ministerului Finantelor.

Potrivit estimarilor de pina acum, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de 800 de milioane de euro pe an, in primii trei ani de dupa aderare.

Mihai Nicut